IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парализата на САЩ навлезе и в работната седмица

Американският Сенат не успя да се споразумее в неделя за прекратяване на блокадата, чиито ефекти се очаква да се влошат

11:27 | 22.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В неделя американските законодатели не успяха да постигнат споразумение за подновяване на работата на правителството. В понеделник парализата навлезе в третия си ден, като имигрантите „мечтатели“ продължават да са основна тема в Капитолия.

Очаква се по обяд местно време в понеделник да се проведе ново процедурно гласуване, което евентуално да удължи правителственото финансиране до 8 февруари, но все още не е ясно дали то ще събере нужната подкрепа, пише Wall Street Journal.

Група сенатори-центристи от двете партии се опитаха в неделя да очертаят план за излизане от кризата заради опасения, че последствията от нея може да се влошат, ако продължи и през работната седмица.

Въпреки че тази група така и не успя да договори пробив, лидерът на мнозинството в Сената – републиканецът Мич Макконъл, заяви от трибуните, че е готов да обсъди евентуални промени в имиграционното законодателство в началото на февруари, ако дотогава не бъде постигнато някакво споразумение. 

Все още не е известно дали това предложение е достатъчно, за да удовлетвори исканията на демократите, които настояват законодателният орган да защити младите нелегални имигранти, доведени от родителите си като деца в САЩ, наричани „мечтатели“. Тяхната правна защита в рамките на програмата, известна като DACA, изтича на 5 март, след като президентът Доналд Тръмп взе решение тя да бъде прекратена.

По думите на Макконъл, ако до края на периода, в който ще важи евентуалното удължаване на финансирането, а именно до 8 февруари, не бъде намерено решение на висящите въпроси с „мечтателите“ и бюджета, то ще се започне обсъждане както на DACA, така и на въпросите за сигурността по границата.

Кризата във Вашингтон настъпи, след като демократите, които имат достатъчно гласове в Сената, за да блокират закона за финансирането на правителството, отказаха да го подкрепят, ако не бъде предвидена правна защита за имигрантите.

За да може да премине успешно днешното гласуване, законопроектът трябва да получи подкрепа от 60 законодатели в горната камара на американския парламент. За да достигнат до тази цифра, републиканците трябва да спечелят на своя страна седем демократи освен петимата, които вече обявиха подкрепата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
majnata >> "Я подчертайте кой е виновен , че не става много ясно... "Не могат, иначе ще им дърпат ушите..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Ситуацията в САЩ е изяснена. Същата е последица заради пренебрегване на вредното влияние от долара.Ако не бе налична тази грешка, САЩ нямаше да е със сегашните дългове.Федералният резерв на САЩ не може да спаси от актуалните щети, защото е без необходимите права.Възможностите са: Първа: При пренебрегването на вредното влияние от долара щетите се увеличават.Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от долара.Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Я подчертайте кой е виновен , че не става много ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още