IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Няма манипулация на акцизната информационна система*

Управляващите не успяха да убедят опозицията, че БАЦИС работи без проблеми

13:43 | 22.01.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Няма манипулация на акцизната информационна система на Агенция „Митници”, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов. През април 2016 г. са били установени проблеми, но те вече са отстранени, каза той по време на извънредно съвместно заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и тази за вътрешна сигурност и обществен ред.

Финансовият министър дори поздрави левицата, че повдигна въпроса. „Така се прави! Винаги се атакуват най-успешните политики и находчивостта на левицата е за похвала“, каза Горанов. Той е категоричен, че няма извършени манипулации в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), както и липсват данни за извършени престъпления във връзка с нея.

Директорът на агенция "Митници" Георги Костов, който също бе привикан за изслушване пред депутатите, цитира данни, според които от 2012 г. до миналата година има непрекъснат ръст на постъпленията от акцизи. Изключение е само 2014 г., когато събираемостта е по-ниска.

Според изчисленията на Костов за петте години има общо 930 млн. лв. ръст на приходите от акцизи. Около 200 млн. лв. от тях идват от увеличението на акциза на цигарите. 

Investor.bg припомня, че темата отново излезе на дневен ред, след като на 16 януари от БСП поискаха разсекретяване на доклада на ДАНС относно слабостите в работата на БАЦИС. Според червените има сериозни констатации на правоохранителните органи, че в системите на приходните агенции има пропуски и допускат заличаване на данни на акцизни стоки. Това бе и една от причините за внесения вот на недоверие.

Няколко дни по-късно финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще предложи на митниците да поръчат външен одит на акцизната си система. Той обаче е категоричен, че в доклада на ДАНС за БАЦИС няма конкретни данни за извършени престъпления или за отклоняване в плащания на данъци.

Според изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев системата е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита.

По думите му само за 6 месеца от системата са изчезнали около 300 хил. трансакции, което се равнява на стотици милиони левове. Делчев задочно обвини директора на Агенция „Митници“, че е разрешил внедряване на неефективна система.

Междувременно в неделя от ГЕРБ разпространиха прессъобщение, както и копие от доклада на ДАНС и докладна записка на финансовия министър до премиера Бойко Борисов от 3 януари тази година.

От записаното в нея се разбра, че БАЦИС все още не разполага с цялостна система за защита от зловреден код и пробиви, но това действително се очаква да стане до април 2018 г. В доклада се посочва, че след хакерски атаки към системата през 2016 г. по сигнал на държавните органи е възложен доклад на ДАНС, който констатира „слабости“, които позволяват източване на ДДС.

Според шефа на митниците дупките в сигурността вече се отстранени. От докладната на Горанов до Борисов обаче става ясно, че не е  премахната възможността за използване на един и същ административен привилегирован потребител с най-високи права и една и съща слаба парола за осъществяване на отдалечен достъп до интегриращо комуникационно устройство за наблюдение и контрол. Освен това направените препоръки на Горанов (9 на брой) са приложени за едва 47 от общо 340 устройства, тъй като тази мярка изисквала допълнителни разходи от икономическите оператори.

Последна актуализация: 05:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
НЕ КАЗВАТ НАЙ ВАЖНОТО, че системата на електронна обработка на данни е на Генерална дирекция Данъчно облагане и митнически СЪЮЗ (DG TAXUD) Адресната регистрация и УПРАВЛЕНИЕ на този орган е в Брюксел Отдела "Данъчно облагане и митнически съюз" (DG TAXUD) е част от Комисията отговаряща за политиките на ЕС в областта на данъчното облагане и митниците.ТАЗИ ОТВОРЕНА СИСТЕМА НИ Е НАЛОЖЕНА ОТ ЕС , КАТО ПРИХОДИТЕ ОТ АКЦИЗИ МИТА И ТАКСИ ПОСТЪПВАТ НЕ В БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА /както е по закона за бюджета/ А В ТОВА ЕВРОПЕЙСКО РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ "DG TAXUD" !!!!България е КОЛОНИЯ , а не НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА със свой бюджет и своя ФИНАНСОВА и МИТНИЧЕСКА политика. НИЕ МОЖЕМ ДА ПРЕДЛАГАМЕ , НО НЕ И ДА РАЗПОЛАГАМЕ СЪС СВОИТЕ ДАНЪЦИ МИТА , ТАКСИ И АКЦИЗИ. Ние отдавна не сме държава, а част от една колониална система която е по жестока от ТАЗИ НАЛОЖЕНА НИ ПРЕЗ ТУРСКО РОБСТВО!Тогава е имало само ДЕСЯТЪК, а сега е ПЕДДЕСЯТЪК !!ИСКРЕННО СЪЖАЛЯВАМ ЗА ДЪРЖАВАТА НИ !НЕЯ ВЕЧЕ Я НЯМА!Защо избраната от нас КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ не казва истината за (DG TAXUD) и това, че системата е наложена от тях?!ГД "Данъчно облагане и митнически съюз" разработва и осъществява политиките на Комисията относно ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ И МИТНИЦИТЕ.ЕДИНИЯТ ОТ ПРИОРИТЕТИТЕ ПОСОЧЕНИ ОТ ГД "Данъчно облагане и митнически съюз" е свързан с цифровизация на пазара Лицето което отговаря да този проблем в ЕС е българката Мария Габриел !!ПОПИТАЙТЕ ТАЗИ ЕВРОСПЕЦИАЛИСТКА /Мимето Габриел/ ЗАЩО СИСТЕМАТА Е ТАКА ОТВОРЕНА и защо ВСЕКИ МОЖЕ НЕ САМО ДА ВЛИЗА НО И ДА МАНИПУЛИРА ДАННИТЕ В НЕЯ!!!Какво ли ще ни каже това пърхащо пиле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
сигурно ако го питаш и контрабанда няма, геьове също няма, сичко е измислица на БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Karo
преди 6 години
И защо така се опитват да ударят минфина Горанов? В смисъл, така се казва в статията, но не са посочени причините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
pall
преди 6 години
Браво, ето че не е имало неразрешена манипулация на БАЦИС, дори ГОранов го потвърждава. Да се каже, че всичко е нормално и че ние проблеми нямаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още