IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ангелов: Намирането на достатъчно добри ИТ кадри у нас все още е трудно

Българската компания DigiMark се насочва към американския пазар

18:20 | 22.01.18 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намирането на достатъчно гъвкави и адекватни ИТ кадри в България все още е доста трудна задача за българския бизнес. За младите хора този сектор е изключително привлекателен, но малцина си дават сметка колко много работа стои отвъд това, коментира в технологичното предаване Update по Bloomberg TV Bulgaria Николай Ангелов, главен изпълнителен директор на DigiMark.

Той управлява български стартъп, който помага на различни компании от цял свят да създават собствени мобилни приложения. За целта обаче са нужни свежи и добре образовани хора

“Истината е, че с много труд, с много добър подбор, в крайна сметка винаги има шанс”, коментира той. “Не е лесно, но не е и невъзможно”.

С много усилия Николай и неговият съдружник създават екип, с който реализират проекти предимно в чужбина.

Около 70% от поръчките на компанията идват извън страната. Според Николай това е напълно нормално поради естеството на услугата, която предлагат, а и поради важното условие, че пазарът у нас е по-ограничен откъм реализацията на подобни проекти.

До момента DigiMark е работила с фирми от Португалия, Дания, Великобритания и Италия, а фокусът ѝ през 2018 г. ще падне върху американския пазар. Въпреки огромната конкуренция отвъд океана Николай е оптимист за представянето на бизнеса си и същевременно изключва възможността DigiMark да бъде придобита от по-голяма компания в САЩ.

Цялото интервю вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 11 rate down comment 1
Веско
преди 6 години
Ама то все по-трудно ще става! И не само на IT специалисти. То отдавна не се намират заварчици и стругари читави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
съгласен съм с теб, но ние не говорим за България и емиграцията, по скоро беше за текучеството по фирмите, иначе горе долу модела е същия като описания от теб :)Исках да кажа че последните няколко години (4-5) забелязвам, че повече хора около мен (и аз включително на скоро) сменяме работата заради второто, а не заради първото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 6 години
абсолютно съгласен, затова казах че основния дефицит е липсата на ръководен персонал.Ако питаш типчето В.Велев, той иска от университета да излезе специалст който да знае баш спецификата на неговия бизнес и никой друг, така че да може да почна да бачка без ден трейнинг и адаптация към новото място...Такива изказвани са точно от хора които НЕ знаят как да работят с хора, а тоя бизнес е баш това, освен чисто техническата част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
В общи линии това е едно доста прието твърдение, което си е доста тъпо и показва некомпетентността на говорещият. Представете си диригента на Виенската опера, който казва - в Европа няма музиканти. И веднага идва ромския оркестър от Филиповци - ей ги музикантите. Очевидно, не му трябват такива музиканти.Същото е с IT кадрите. Ей ги от академията на Наков - с килограм да ги ринеш. Явно, че не става въпрос за това.Специално за мен. Никога не съм си мислил, че има IT специалисти, които някой ВУЗ ми ги приготвя специално. След постъпване на работа им давам поне 3 месеца да усвоят конкретиката и стила на работа във фирмата. Някои го правят за месец. Някои никога.А иначе изказването му звучи като "В България няма други жени, които готвят като мама"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 3
red6
преди 6 години
Тия, които могат изкарват 'достатъчно' пари, където и да отидат. Ако ще и в Бенин да заминат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Точно това е квинтесенцията. Тия, които напускат са два типа хора и напускат по две причини - коренно различни. Първите - тия, които не могат, напускат понеже 'не им плащат достатъчно'. Можещите напускат заради мутроманталитета, чалгарщината и посевместното оскотяване и затъпяване на индивидите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 6 години
аа точно това ми беше идеята :):) парите са мотиватор докато ти стигнат за основните нужди и малко отгоре, после не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 6 години
добре де ... не визирах тракториския сектор :) .. по скоро секторите дето се работи повечко с хора, като човека от снимката горе (въпреки че не го познавам и не искам да го обидя).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 0
OB4AR
преди 6 години
Хората не стоят само заради парите. Работната атмосфера и колектива също имат голямо влияние.А мои колеги избягаха с жени и деца на под 2 години в чужбина защото им писна от местната атмосфера на крадци и мутри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
doba
преди 6 години
khao, Хора няма навсякъде.Трябваше ми тракторист за селскостопанска работа(с наличен инвентар) и за да намеря правилния ми трябваха 2(ДВЕ) години! Дай Боже да е той...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още