IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС извади Панама и още седем страни от черния списък с данъчни убежища

Нашата цел е да насърчаваме доброто данъчно управление в световен мащаб, заяви Владислав Горанов преди срещата на ЕКОФИН

14:39 | 23.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министрите на финансите на Европейския съюз (ЕС) постигнаха съгласие осем държави, сред които и Панама, да бъдат извадени от черния списък с данъчни убежища, съобщава Ройтерс. Въпросният списък бе създаден преди малко повече от месец и в него остават само девет държави. Целта на документа е да се пресекат законодателните вратички, които позволяват избягване на данъци, и които нашумяха след оповестяването на няколко офшорни схеми с имена на известни представители на световния бизнес елит.

Властите в Панама, Барбадос, Гренада, Република Корея, Макао, Монголия, Тунис и Обединените арабски емирства са представили ангажименти "в писма, подписани на много високо равнище", се казва в съобщение на ЕС, цитирано от агенцията. Въпреки призивите на европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси конкретните ангажименти не бяха оповестени публично.

Според финансовите министри отписването на изброените държави е знак, че процесът работи, тъй като страните по света са се съгласили да приемат европейски стандарти за данъчната прозрачност.

„Юрисдикциите по света са работили усилено, за да поемат ангажимент да реформират данъчната си политика. Нашата цел е да насърчаваме доброто данъчно управление в световен мащаб ", каза пред медиите българският финансов министър Владислав Горанов, който председателства днешното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Брюксел. По думите му черният списък функционира. 

Френският му колега Брюно льо Мер написа в Twitter, че документът дава първите си резултати, но е редно да има и санкции.

"Днешното решение е признание за провал. Изваждането на Панама, един от най-плодородните данъчни убежища в света, е катастрофален знак в борбата срещу избягването на данъци ", каза Маркус Фербер, депутат от икономическата комисия на Европейския парламент, цитиран от Ройтерс.

Според него министрите не трябва да редуцират списъка, а да го разширяват, като включат Малта и отвъдморските територии на Великобритания.

Девет юрисдикции остават в черния списък. Това са са Американска Самоа, Бахрейн, Гуам, Маршалските острови, Намибия, Палау, Сейнт Лусия, Самоа и Тринидад и Тобаго.

Осемте изключени от черния списък държави са преместени в така наречения „сив“ списък, който включва и други 47 страни, които се ангажираха да променят своите данъчни правила, за да спазват стандартите на ЕС за прозрачност и сътрудничество. Страните в сивия списък могат да бъдат преместени обратно в черния списък, ако не спазват ангажиментите си, отбелязва още Ройтерс.

Investor.bg припомня, че на 5 декември ЕКОФИН, одобри черения списък със 17 данъчни убежища. През последните години общността засилва усилията си за справяне с избягването и укриването на данъци от мултинационални компании и богати физически лица. Макар и политически спорен, списъкът получи нов тласък след серията разкрития за подобни практики, които разгневиха обществото.

За да не попаднат в този списък, държавите, заподозрени като данъчни убежища, държавите трябва да отговарят на три критерия или да обещаят да реформират своите системи, за да се съобразят с европейското законодателство.

Страните трябва да имат справедливи данъчни правила, които не предлагат преференции и лични договорки за прехвърляне на печалби с цел избягване на данъци, да отговарят на стандартите за прозрачност и да прилагат мерки за преместване на печалбата, определени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
смотан, тук се говори за пране на пари .. не за укриване или избягване на данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
vstoykov
преди 6 години
"избягването и укриването на данъци"Трябва да се прави разлика между избягването на данъци и укриването на данъци.Например ако един търговец не осчетоводява продажбите си - това е укриване на (дължими) данъци (не *** касов бон и не отчита ДДС и данък печалба).Ако същият търговец се премести в държава, където има по-нисък данък (например от Франция дойде в България) - това е избягване на данък.Ако един гражданин си купи нелегално цигари без платен акциз - това е укриване на данъци. Ако откаже цигарите - това е избягване на данъци.Избягването на данъци не бива да се счита за нещо лошо. Да, така държавата (обръчите от фирми, които усвояват бюджета и) печелят по-малко. Но гражданите имат повече свободни пари за харчене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Една много малка крачка, но все пак във вярната посока. Тия офшорки са нещо, което света е трябвало да се отърве от доста отдавна. Ясно е, защо това не се е случило и защо и сега не бързат много, много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още