IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск ще получава пари от Tesla само при добро представяне на компанията

Възнаграждението на предприемача е обвързано с приходите и печалбите, както и с изпълнението на зададени финансови цели

20:39 | 23.01.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илон Мъск.&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Ройтерс

Производителят на електрически автомобили Tesla обяви нови цели за драстично разрастване, които трябва да го направят една от най-високо оценяваните компании в рамките на следващото десетилетие. В същото време възнаграждението на неговия изпълнителен директор Илон Мъск се предвижда да бъде обвързано с изпълнението на поставените задачи, което също така и служи като гаранция за инвеститорите, че той ще остане начело на Tesla, съобщава Bloomberg.

Личното състояние на 46-годишния милиардер се свързва с това на акционерите – той няма да получава заплата, освен ако цената на акциите на компанията не се увеличи, зависейки от пазарното представяне и печалбата й.

Новите цели предвиждат увеличение на пазарната оценка до 650 млрд. долара, което ще постави Tesla в лигата на големите технологични играчи като Alphabet и Microsoft, който в момента са 10 пъти по-големи от нея. Очаква се приходите да нараснат до 175 млрд. долара, с което компанията ще изпревари General Motors.

Предприетите мерки гарантират на инвеститорите това, че Мъск ще остане начело на Tesla по време на следващия й етап на драстичен растеж, независимо от многото си други ангажименти – той е и главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) и участва в няколко други съвместни предприятия, сред които OpenAI, Neuralink и Boring Co. 

Планът предвижда отпускането на опции върху акции в 12 транша за период от 10 години, които са свързани с пазарната капитализация. Също така има зададени и цели, които са свързани с приходите и доходите, посочват от компанията.

Споразумението изисква Мъска да остане изпълнителен директор на Tesla или да заема други ръководни длъжности, с което се предоставя възможност за евентуалното наемане на нов изпълнителен директор.

Базираната в Калифорния компания има над 33 хил. служители по света и наскоро пусна на пазара своя най-нов автомобил Model 3 – достъпна електрическа кола, която отразява желанието на компанията да достигне до масовия потребител.

Tesla също така продава батерии, приложими в комуналните услуги, като компанията обмисля да разшири продуктовата си линия и към сектора на соларните панели.

Предишният план за възнаграждения на Мъск от 2012 г. също беше обвързан с представянето на компанията на пазара, както и с разработването на автомобили.

В края на пазарната търговия в понеделник Tesla се оценяваше на 59,1 млрд. долара.

При настоящото състояние на пазара оценка от 650 млрд. долара би наредила компанията на четвърто място в САЩ, веднага след Apple, Microsoft и Alphabet, изпреварвайки с близо шест пъти най-големия автомобилен производител Volkswagen по пазарна капитализация.

Мъск, който вече е най-големият акционер в Tesla, има нетно състояние от 21,5 млрд. долара. Новият план за възнаграждения ще прибави към тази сума още 55,8 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Andreshko62
преди 6 години
Винаги съм знаел, че не може едно африканче да произвежда ракети, и то за многократна употреба, при положение, че толкова държави преди него не са успели, ама никога не съм намирал доказателства, че е мошеник. Някой може ли да даде линк към такова доказателство, защото ако няма, значи е гений това африканче - електроавтомобили, слънчеви батерии, совалки и сега транспортни тунели в лос анжелис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 6 години
Компания със 175 млрд ПРИХОДИ, щяла да има 650 млрд капитализация :) Бело да продават, не могат да изкарат такава печалба от тези приходи, че да си струва капитализацията от 650 млрд. Това ако не е класическа пираида, не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Ето така се прави.Добра идея относно заплащането на премиер, президент и министри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Заварят му вече кранчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
power grid
преди 6 години
Бе стига сте ни го навирали тоя бездарен мошеник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още