IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите в ЕС ще се следят по правилата за пране на пари

Необслужваните кредити в ЕС намаляват с 300 млрд. евро през 2017 г., коментира комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис

18:59 | 23.01.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия ще актуализира мерките срещу пране на пари и ще включи в тях и криптовалутите. Това съобщи комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис по време на брифинг след заседанието на ЕКОФИН, излъчен във видеосистемата на Съвета.

Той посочи, че целта е в общността да има гаранции, че те няма да бъдат ползвани за нелегални цели, а търговията с тях ще бъде по-малко анонимна и по-лесно ще се проследява.

През 2017 г. необслужваните кредити в ЕС намаляват с 1/3, тоест с 300 млрд. евро, каза още Домбровскис. Той посочи, че цялостното съотношение на необслужвани кредити спрямо коректно обслужваните е 4,6%.

В някои страни обаче - Италия, Словения, Португалия, има по-голям обем необслужвани кредити. През пролетта ЕК ще изготви съобщение за предотвратяване на натрупването на необслужвани кредити, съобщи още комисарят.

Освен необслужваните кредити министрите на финансите от ЕС са дискутирали още икономическата политика на еврозоната, отбеляза от своя страна Владислав Горанов. Той посочи, че позицията на Съвета е, че трябва да има неутрална фискална позиция, която да подкрепи икономическия растеж, но и същевременно да гарантира стабилност на публичните финанси.

Малко по-рано стана ясно, че Съветът е извадил осем държави от "черния списък" на данъчните убежища. Те обаче са преместени в т.нар. "сив списък", защото има поети ангажименти за спазване на европейските правила. Горанов увери, че ще се следи изпълнението на поетите на високо политическо ниво ангажименти. Ако няма напредък, осемте държави ще бъдат върнати в "черния списък".

Българският финансов министър каза, че ще поиска от работната група по казуса да бъдат оповестени условията, при които тези държави са "преместени" и ангажиментите, поети от тях да станат публични.

Той посочи още, че е "нормално" да има санкции, ако тези държави не изпълнят ангажиментите, както и определни мерки към държавите в "черния списък", но темата не е дискутирана по време на Съвета днес.

Горанов накратко представи и част от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Основно работата на страната ни ще бъде насочена към разширяването на икономическия и монетарния съюз, финализирането на Банковия съюз и намаляването на рисковете за банковия сектор, както и развитието на капиталовите пазари.

България ще работи и за единното данъчно облагане на корпоративните приходи, каза още Горанов.

България ще се присъедини към Банковия съюз, когато е напълно подготвена за това, отчете още финансовият министър. Той припомни, че страната ни води преговори за присъединяване към ERM II. България има "прилични фискални буфери", дългът спрямо брутния вътрешен продукт е един от най-ниските в ЕС и от 20 години българският лев е обвързан с еврото заради валутния борд, отбеляза още Горанов по време на брифинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Време е ЕС да намери друг начин да лови престъпници, вместо да следи какво правят гражданите със собствените си пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Пич, в няква страшна заблуда си. Биткойн не е спрян нито в Китай, нито в Южна Корея.Опитват се (и не само там) да го деанонимизират, което няма нищо общо със спиране. Това първо.И второ - няма как да спрат кешовата търговия, пък камо ли ако директно се сключват сделките в биткойн.Отвори си произволен гугъл зачети маалко по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Jorkata
преди 6 години
Виж в Южна Корея и Китай как го правят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Давай, кажи как ще ги спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Jorkata
преди 6 години
Това е за коментар номер 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Jorkata
преди 6 години
За съжаление само така си мислиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
ако следваме твоята логика, която се опитва да следва Айнщайновата, то криптовалутите не могат да бъдат спрени? Или се надяваш да остане само един, но безкрайно глупав ***? Или просто си толкова Tъп, че дори не можеш да го цитираш адекватно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
0
преди 6 години
do abdul-Единственият начин да спрат криптовалутите е да изчезнат глупаците.Но според Айнщайн две неща са безкрайни-човешката глупост и Вселената,за Вселената не е сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
abdul
преди 6 години
Криминализираме конкуренцията?Хихи :-)).Единственият начин да спрат криптовалутите е да спрат свободната комуникация между хората през интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
vstoykov
преди 6 години
"Той посочи, че целта е в общността да има гаранции, че те няма да бъдат ползвани за нелегални цели, а търговията с тях ще бъде по-малко анонимна и по-лесно ще се проследява."Защо, банките се страхуват от конкуренция ли?А кога ще регулират банките така, че да "има гаранции", че не се ползват за пране на пари и за нелегални цели?Защото банките са много по-удобни за пране на пари и нелегални цели. И когато ги хванат - малка глобичка. Нито един банкер не влиза в затвора. (Потърсете за 'bank money laundering fines'.)Неудобната истина, от казването на която побесняват банкерите е, че сегашните валути и банковата система безпроблемно се ползват за пране на пари и нелегални цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още