IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят промени в трудовото законодателство заради дуалното обучение

Очаква се до два месеца експертна група към МОН да предложи текстовете

08:48 | 24.01.18 г.
<p>
	Ученици в&nbsp;лабораторния корпус на софийската професионална гимназия &quot;Хенри Форд&quot;. <em>Снимка: www.pgtehford.com</em></p>

Ученици в лабораторния корпус на софийската професионална гимназия "Хенри Форд". Снимка: www.pgtehford.com

Предстоят промени в трудовото законодателство с цел ефективно въвеждане на дуалната система на обучение. Очаква се до два месеца експертната група към Министерството на образованието и науката, която работи от миналия мандат, да предложи работещи текстове, съобщи пред БТА Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието в Народното събрание.

Депутатът отбеляза, че първата стъпка вече е направена със Закона за бюджета, където има 3 млн. лв. допълнителни средства за училищата, които обучават ученици в професионални направления с бъдещ недостиг на пазара на труда. Втората стъпка е чрез план-приема в професионалните гимназии.

„Личното ми убеждение е, че превес трябва да имат именно професионалните гимназии. Само преди няколко дни министърът на икономиката отчете спад на чуждите инвестиции през 2017 г., а проучване на Института за пазарна икономика показа, че 2/3 от България е икономическа пустиня. Като една от основните причини за този дисбаланс работодателите винаги са посочвали липсата на кадри“, заяви тя. 

В момента парламентарната образователна комисия разглежда на второ четене промените в Закона за развитието на академичния състав в Република България, внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти". „Амбицията ни е през март законопроектът да бъде приет от пленарната зала. Предложените поправки имат за цел да регламентират качество, да върнат доверието в избора на нови доктори, доценти, професори, да изискат прозрачност на процедурите, да въведат контрол и защита на преподавателския и научен труд“, каза народният представител.

Основно промените засягат Националната агенция за оценяване и акредитация.

Милена Дамянова припомня, че в предучилищното и училищното образование вече са направени промени със закона за бюджета, като бе променена системата на делегираните бюджети.

„От тази година финансирането на детските градини и училищата вече не е само на брой ученици. Ще се отчитат видът и спецификата на училището или детската градина, географските и демографски характеристики на населеното място, общината и региона, в който се намира образователната институция“, поясни тя. 

„Ние гарантираме двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата, защото грамотност и качествено образование се постигат с мотивирани, подкрепени и квалифицирани учители“, обещава депутатът.

Тя коментира, че специално за учебната програма за десети клас по история дебатът, на който сме свидетели тези дни, е далеч от учебните програми. Понятия като комунизъм, народен съд, тероризъм, фашизъм и т. н. се преподават и в момента в училище. Също така не бива да се забравя, че учениците не започват да учат история в десети клас, отбеляза председателят на парламентарната образователна комисия и припомни, че програмите за десети клас са обсъждани година и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още