IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е водещият град за инвестиции в бизнес имоти в света

Великобритания е най-предпочитаната държава от инвеститорите, показват резултатите от проучване

21:07 | 24.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондон е водещият град за глобални инвестиции в бизнес имоти през 2017 г. Това показват данни на консултантската компания JLL, които опровергават доскорошните твърденията, че несигурността около Brexit затруднява вложенията в сектора.

През миналата година инвестициите в бизнес имоти в Лондон са нараснали с 35% спрямо 2016 г. до 26,7 млрд. евро.

На второ място е Лос Анджелис с 18,6 млрд. евро, а Ню Йорк пада на трето със своите 17 млрд. евро.

Данните на компанията показват устойчивост на световния пазар на недвижими имоти въпреки геополитическата несигурност. Обемът на сделките в глобален мащаб достига 567 млрд. евро за цялата 2017 г., което надхвърля нивата, отчетени през 2016 г.

Заради очертаващите се предизвикателства пред пазара на бизнес имоти в световен план обаче експертите очакват забавяне на инвестициите. За тази година прогнозата е, че обемите ще са с 5-10% по-ниски заради трудното намиране на качествени, първокласни активи и затягането на дисциплината на инвеститорите предвид очаквания край на възходящия цикъл на пазара.

Водещите градове се очаква да привлекат една четвърт от инвестициите в сектора на имотите по света през следващите три години, като на челните места ще са Лондон и Ню Йорк. Сред лидерите ще попаднат още Амстердам, Лос Анджелис, Сан Франциско, Шанхай, Сидни и Торонто. Градове като Берлин, Бостън и Сиатъл, установили се като водещи центрове за наука и технологии, ще продължат да укрепват завоюваните позиции.

Заради недостига на качествени активи в топ 30 на най-предпочитаните дестинации ще влязат и градове като Ванкувър, Бризбейн и Осло.

Световните топ 7 обаче - Лондон, Ню Йорк, Токио, Париж, Сингапур, Хонг Конг и Сеул, ще се задържат на върховите си позиции поне в средносрочен период.

Що се отнася до най-популярните държави за инвестиции в имоти в световен мащаб, Великобритания оглавява списъка, като си връща лидерството, а Германия остава след нея. Това показват данни на BrickVest, цитирани от онлайн изданието property-wire.com.

На второ място са САЩ, следвани Франция, а едва на четвърто място се нарежда Германия.

Продължава да се увеличава и интересът към второстепенни пазари на имоти заради възможностите за по-голяма доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още