IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма: Не използвайте търговията като оръжие

Лидерът на Alibaba разкритикува последните решения на американската администрация

21:43 | 24.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В изявление, което изглежда като слабо прикрита атака срещу американската държавна администрация, основателят и изпълнителен председател на китайския гигант за електронна търговия Alibaba Джак Ма заяви, че търговията не бива да бъде използвана като оръжие, пише CNBC.

“Не използвайте търговията като оръжие, използвайте търговията като решение на проблемите”, коментира Ма по време на дискусия за бъдещето на електронната тъговия, състояла се на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Американският президент Доналд Тръмп прегърна идеята, че търговският дефицит на САЩ може да бъде значително намален или премахнат, ако страната разрасне икономиката си. Тази седмица САЩ стартираха нова агресивна политика по отношение на търговията чрез налагане на големи мита за соларно оборудване и перални машини от Китай.

Също така днес американският министър на търговията Уилбър Рос подсказа, че САЩ е готова да започне търговска война. По време на пресконференция в Давос той заяви: “Винаги е имало търговски войни. Разликата сега е, че американските войски застават на укрепленията си”.

За разлика от него Ма коментира, че вярва, че глобализацията в крайна сметка е “нещо велико” и страничните ѝ ефекти трябва да бъдат приети.

“Глобализацията е нарастващ проблем. Лесно е да се започне търговска война, но е толкова трудно да се спре една търговска война, а аз съм уплашен и загрижен”, обясни той. Според него стартът на една търговска война е лесен, но са нужни до 30 години, за да се решат проблемите, които тя причинява. Лидерът на Alibaba и преди е заявявал, че войната започва, когато търговията спре.

Според Световния икономически форум приходите от продажби чрез електронна търговия са достигнали 25,3 трлн. долара през 2015 г. и вероятно след това са нараснали.

Интернет предприемачът заяви, че очаква едно бъдеще, в което няма да има “Произведено в Китай” или “Произведено в Америка”, а всичко просто ще бъде направено в интернет.

В рамките на допълнителната сесия за въпроси и отговори Ма коментира, че очаква новите технологии да причинят социални проблеми.

“Изкуственият интелект и роботите ще заличат много работни места, защото в бъдеще тази работа ще се върши от машини”, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
що реши че западния свят не произвежда нищо ? Изобщо не е верно това и се си мисля че да сменяш БМВ-та за *** и пласмаска и стомана е по изгодно, от колкото да си насеем земята с тежка металургия и химия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
gembirdkz
преди 6 години
Надявам се произведено в Китай да почне да свършва,защото целия западен свят обедня за сметка на Азия и основно Китай и Джак *** нямаше да бъде изобщо в Давос ако не беше този западен свят да купува стоки,мислейки си че без да произвежда ще стане нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
jikev
преди 6 години
"Според Световния икономически форум приходите от продажби чрез електронна търговия са достигнали 25,3 трлн. долара през 2015 г. и вероятно след това са нараснали."Вероятно?!Въпроса е колко ПЪТИ са нараснали два или повече годишно.Щом и жената започна да пазари в Нета, де до скоро не знаеше как се влиза в там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още