IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Google: С удоволствие ще плащаме повече данъци

Доклад от миналата година установи, че европейските страни са загубили приходи от данъци за 5,4 млрд. евро от Google и Facebook

12:39 | 25.01.18 г. 8
<p>
	Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви, че няма нищо против компанията му да плаща повече данъци и призова съществуващата система да бъде реформирана, съобщава Guardian.

По време на участието си в рамките на Световния икономически форум в Давос Пичай заяви, че данъчната система трябва да бъде реформирана, за да отговори на безпокойството, че някои компании не плащат справедлив дан.

Ръководителят на Google, който говори преди френския президент Еманюел Макрон, призова технологичните гиганти да плащат повече данъци. „Като компания в последните пет години ние платихме данъци, равняващи се на близо 20% от приходите ни. С удоволствие ще плащаме по-висока сума, каквато и да е правилната рамка, договорена в света. Проблемът не е какво количество данъци плащаме, а как те са разпределени сред различни страни“, заяви Пичай.

Доклад, публикуван през миналата есен, установи, че европейските страни са изгубили приходи от данъци на стойност 5,4 млрд. евро от Google и Facebook между 2013 и 2015 г., защото двата технологични гиганта са пренасочили приходите към страни с нисък корпоративен данък.

Пичай заяви, че проблемът е в съществуващата данъчна система, тъй като тя е свързана със страната, в която дадена компания извършва научно-развойната си дейност.

Той посочи, че Google е създала център за изкуствен интелект във Франция тази седмица, който трябва да възстанови баланса. „Ще наемем много инженери във Франция и ще направим същото в Европа. С течение на времето това ще нормализира равнището на данъците, които плащаме, тъй като ще отразява мястото, където създаваме стойност“, заяви Пичай.

Единственият начин да се предотврати надпревара във въоръжаването в областта на военния изкуствен интелект е страните да работят заедно

Ръководителят на Google допълни, че компанията му е „отворена“ за всякакви решения, но изтъкна, че политиците трябва да имат ръководна позиция. „Насърчаваме ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – бел. ред.) да разреши тези проблеми, което ще направи работата на компаниите много по-лесна“, каза Пичай.

В интервю, в което засегна множество теми, той призова също световните лидери да обещаят колективно да не използват системи за изкуствен интелект за водене на война. Според него единственият начин да се предотврати надпревара във въоръжаването в областта на военния изкуствен интелект е страните да работят заедно.

Пичай обаче изказа предположение, че изкуственият интелект може да се превърне в „изравнител“ между държавите. „С течение на времето те ще разберат, че е трудно да го използват за военни цели, защото всички ще имат същата способност да отвърнат на удара“, каза той.

По време на изказването си в Давос Макрон запита: „Как мога да кажа на технологичните стартъпи, че ще плащат данъци, когато големи международни компании не го правят?“. Той призова за международно сътрудничество в данъчната сфера, за да се предотврати намаляването на финансирането за здравеопазване, образование и политики, свързани с насърчаването на социалното сближаване.

Технологичните компании, които ще бъдат отговорни за загубата на работни места от милиони хора заради автоматизацията, трябва да помагат в плащането за програми за пенсиониране, допълни френският президент.

Още новини от технологичния сектор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Поне аз не познавам субект който ако е възможно да спести от данъци не го прави. Напротив, въпреки че знаят че има вероятно да ги хванат, пак го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Minka
преди 6 години
Прав си, невероятни лицемери и наглеци. Apple, Face, Google&Сие-наглост до безбожие. Последните две десетилетия изкупиха света и сега , видиш ли ти, веюе били готови да плащат, ама и за другите така. А това как ще се разпределят данъците и как ще се харчат от държавите не е тяхна работа. Първо да се спрат с лакомията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Venislav
преди 6 години
Като иска да плаща, да не говори за "реформи", "промени" и т.н ами да хване и да напише един чек за няколко милиарда дарение за държавата....Никой не го спира да плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Сложих си отметка на календара - днес се съгласих със субективното ти мнение :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
щото шведите обичат да плащат, нали ? :):) ... и да, изказването е лицемерно, каквито са всички топ мениджъри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Законодателите оставят на големите компании вратички да се измъкват от плащане на данъци, а след това им се сърдят че се възползват. Това е все едно да разреша на някого да ме опpaви отзад, а след това да го обвиня че ме е изнacилил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Ако беше наистина с удоволствие нямаше да търсите начини да избягвате данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още