IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изказване на Манучин потопи долара до тригодишно дъно спрямо еврото

Според финансовия министър на САЩ по-слабата американска валута не е проблем за икономиката на страната

13:00 | 25.01.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доларът поевтиня до близо тригодишно дъно спрямо еврото в четвъртък, след като финансовият министър на САЩ Стивън Манучин потвърди позицията си, че по-слабата щатска валута е добра за икономиката на страната, поне в краткосрочен план, съобщава Washington Post.

На пресбрифинг по време на Световния икономически форум, малко преди пристигането на американския президент Доналд Тръмп, Манучин не се опита да изясни коментара си от предишния ден, че поевтиняването на долара е „добро“ за американските износители. 

Мнението му до голяма степен се различава от дългогодишната политика на САЩ, при която се подкрепя силният долар. Това навежда на мисълта, че администрацията на Тръмп може би се опитва да омаловажи валутата, за да даде на американската икономика предимство в търговията като част от стратегията „Америка на първо място“.

„Мисля, че всъщност беше балансирано и логично спрямо това, което казах преди това, че не сме загрижени за нивото на долара в краткосрочен план, тъй като става въпрос за един много, много ликвиден пазар“, заяви Манучин. „Вярваме в свободно търгуващите се валути и че има както предимства, така и недостатъци за това къде е доларът в краткосрочен план“.

Коментарът на Манучин от днес доведе до едно от най-големите поевтинявания на долара от години. Еврото удари тригодишен връх спрямо щатската валута и отново леко се повиши в четвъртък, достигайки 1,2461 долара. По-късно еврото отново спадна до 1,2400 долара.

Мнозина на пазарите смятат, че Манучин реално отхвърля каквато и да е идея за политика на „силен долар“, която бе поддържана от повечето финансови министри през последните 20-ина години. По-слабата валута прави американските продукти по-конкурентни на международните пазари, макар че има потенциала да ускори инфлацията, повишавайки разходите за вноса.

Според Саймън Дерик, главен валутен стратег в BNY Mellon, нито един финансов министър през последните 15-ина години „не е бил толкова прям, подчертавайки предимствата на по-слабата валута“.

Манучин заяви, че САЩ не се опитват да използват валутата като оръжие в търговска война, но че правителството се опитва да направи всичко по силите си, за да подкрепи американския бизнес.

„Искаме свободна, справедлива и реципрочна търговия“, каза той. „Не се опитваме да започнем търговски войни. От друга страна се опитваме да защитим американските интереси“.

В дългосрочен план Манучин заяви, че стойността на щатската валута ще отрази базисната сила на икономиката на САЩ.

„Това, което е добро за САЩ, е добро за останалата част от света от гледна точка на растежа“, каза Манучин. 

„Програмата ще бъде, че САЩ са отворени за бизнес, че новият данъчен закон прави инвестирането в САЩ по-привлекателно, както и способността производствени работни места да се придвижат към САЩ и възможностите в САЩ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
kloynat
преди 6 години
EUR/USD 1.64783/92 01.30.2018
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Tyrista
преди 6 години
USD/EUR 1.08 Q-2 18
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още