IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Братоев: Големият зелен проект на София е метрото

Изграждането на един километър на подземната железница е в пъти по-евтино отколкото в другите европейски страни, посочи изпълнителният директор на "Метрополитен"

12:48 | 25.01.18 г. 5
Стоян Братоев: Големият зелен проект на София е метрото

Големият зелен проект на София е метрото, то помага трафика да се намали с близо 25%. Това каза Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Над 79 000 тона вредни вещества годишно по-малко се изхвърлят в атмосферата именно заради наличието на метро, а след година и половина ще достигнат 90 000 тона. Над 55 000 автомобила по-малко се движат по улиците на София, благодарение на наличието на метро", пресметна инж. Братоев.

Според изпълнителния директор на "Метрополитен" софийското метро като финансови показатели е един от най-успешните проекти от този тип в Европа.

"Изграждането на един километър от метрото е в пъти по-евтино отколкото в другите европейски страни. Темпото също е много добро и имаме изключително добре изградена система за финансов контрол – така че да не може нито едно евро да отиде не по предназначение”, заяви Братоев.

Той не отрече, че проектът е много е сложен, че ежедневно има проблеми, които трябва да се отстраняват. независимо от проучванията по време на работа, че има много изненади.

Братоев е категоричен, че проектът за изграждане на столичното метро е един от знаковите за това как да се реализират проекти по европейски програми.

“Софийското метро навършва 20 години. Това събитие си заслужава да се отбележи, защото първият построен участък беше един изстрадан участък, смята изпълнителният директор на "Метрополитен". – Това бяха години, когато проектът трудно се финансираше, нямаше достатъчно опитни строители и тези шест километра са строени 19 години. Но въпреки всичко, чрез този участък, ние придобихме опит, както по отношение на строителството, така и по отношение на експлоатацията, за да можем следващите участъци да ги строим по-бързо."

Стоян Братоев информира, че трасето на метрото е с дължина над 40 километра, като само за последните десет години са построени 31 км. метро, докато първите 9 километра са строени 24 години. Той е на мнение, че София има потребност от такова съоръжение и трябва да го развива в направлението, където има потребност и пътници.

На какво се дължи бързото развитие на столичното метро? Какъв е неговият капацитет? Кои са непредвидените препятствия при строежа на третия лъч? Кога ще има търг за модернизация на метрото?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Не разбрах какво не харесваш на станцията, тя е по основния проект ... моста между младост и дървеница беше построен преди... понеже многократно съм сменял там влаковете, никога не съм имал проблем или неудобство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 6 години
Безспорно на фона на останалите реализирани инфраструктурни проекти, метрото изпъква. Особено ако го сравним с ремонта на Дондуков или Раковска например.Има много забележки, където соцът си личи - 24 години са строени 9 км, ама станциите са широки, не текат отникъде и са проектирани така, че да са на удобни места. Не може да се каже същото за новите такива. Плитки, малки, с тесни перони и понякога на не съвсем възлови места и направления.Станция Младост 1 е жив пример за тъпо планиране, явно изменило се впоследствие след проектирането й. Една такава станция, последна обща за двата подлъча би трябвало да бъде с общ централен перон за удобство на пътниците. Но не би.А линията е "най-евтино построената", защото 9 км и станциите към тях в Люлин бяха вече построени, а за по-евтино вместо да се прави тунел под Цариградско шосе, използваха вече готовия по бул.Драган Цанков.Втората линия пък имаше готов участък при НДК с 2 станции.За по-евтино и двете линии нямат суха връзка нито с летището, нито с централната автогара, на кръстовищата не са направени напълно разгърнати подлези за пешеходците и така като излезеш от метростанцията често се налага пак да чакаш отгоре на светофар на дадено кръстовище. Типичен пример ще бъде новата станция на Орлов мост.Да - добре е, че го има, но се прави отсега за утре, а не за следващите 50-100 г., както го правят в Западна Европа.Затова е и евтино. Не виждам съществен повод за хвалене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още