IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът сезира КЗК за цените на електроенергията

Антимонополната комисия вече инициира сама проверка на пазара на електроенергия

13:05 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сигнал за нарушения на конкуренцията на пазарите за търговия на едро с електроенергия, става ясно от съобщение на сайта на Организацията. 

В сигнала се посочва, че основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас са държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток" 2, които осигуряват около 54% от годишното производство на електроенергия в България. Двете дружества "решително доминират" производството на електроенергия за свободния пазар с дял от около 92%.

За първите девет месеца на 2017 г. двете централи реализират над 70% (или 9,94 ТВтч) от произведената от тях електроенергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българска независима енергийна борса (БНЕБ) продават 4,16 ТВтч.

За същия период средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64,10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78,48 лв./МВтч, посочват работодателите в своя сигнал до регулатора. Двете централи продават ток на борсата по силата на решение на Европейската комисия, което цели да се повиши ликвидността на БНЕБ.

Остналите количества, които произвеждат, се предлагат на регулирания пазар и на клиенти - чрез търговскте платформи. От 1 януари 2018 година след законодателни промени всички сделки с електроенергия вече ще минават през борсата.

От седмици бизнесът се оплаква от спекулативни оферти от страна на търговци и цена на електроенергия от 100-120 лева за мегаватчас. Тази цена беше определена като "нереална" от министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Междувременно КЗК сама инициира широка проверка на пазара на електроенергия у нас. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още