IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Brexit ще струва на британската икономика около 10 млрд. паунда годишно

В същото време поскъпването на британската валута удовлетворява финансовия министър Филип Хамънд

15:29 | 25.01.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На снимката: Гуверньорът на АЦБ, Марк Карни<em>. Архив Ройтерс</em></p>

На снимката: Гуверньорът на АЦБ, Марк Карни. Архив Ройтерс

Вотът за Brexit ще струва на британската икономика около 10 млрд. паунда годишно, заяви управителят на Английската централна банка Марк Карни, цитиран от Times.

Британската икономика се представи по-добре от прогнозата на АЦБ след референдума от юни 2016 г., но темпът на икономически растеж е най-бавният от групата на седемте най-богати нации през първите три тримесечия на 2017 г.

Поддръжниците на Brexit твърдяха по време на кампанията преди референдума, че Великобритания ще пести по 350 млн. паунда седмично, излизайки от ЕС. Според Карни загубата за икономическия растеж на страната се равнява на между две трети и три четвърти от тази сума.

Говорител на банката отказа да коментира информацията, която се основава на коментарите на хора, присъствали на срещата. На медиите не беше разрешено да присъстват, пише Ройтерс.

Карни е бил критикуван от поддръжници на Brexit за предишни публични коментари за влиянието на вота върху британската икономика.

В същото време британският министър на финансите Филип Хамънд заяви в интервю пред телевизия Bloomberg в Давос, че е много доволен от нивото на британската валута в момента.

Стерлингът поскъпна с най-голям темп от април насам през тази седмица на фона на надеждите за „мек Brexit“ и по-силните от прогнозите данни за пазара на труда. 

В следобедните часове паундът достигна най-високото си ниво от референдума насам до над 1,42 долара за паунд.

По-силният паунд би могъл да подкрепи икономиката на Великобритания, като спомогне за понижаването на инфлацията, която нараства по-бързо от заплатите след референдума за Brexit през 2016 г.

„Намаляването на инфлацията и поскъпването на паунда помагат да се увеличат реалните заплати, което е добре за нашата икономика и е полезно за нашето общество“, каза Хамънд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още