IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: АЕЦ "Белене" е ядрен проект с най-нисък риск в Европа

Авторите на алтернативен доклад за централата препоръчват на правителството да изготви досие на проекта, с което да го представя на инвеститори

10:09 | 26.01.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няма нулев риск за ядрени проекти, но АЕЦ "Белене" е с много нисък риск в сравнение с всички останали подобни проекти в Европа Това заявиха авторите на алтернативен доклад за бъдещето на централата, поръчан от Булатом, по време на дискусия в енергийната комисия в Народното събрание.

Докладът беше публикуван публично преди няколко дни и разглежда четири варианта за бъдещето на проекта - да не се прави нищо, да се реализира като 100% частен проект или 100% държавен проект, както и в партньорство с инвеститори.

Припомняме, че АЕЦ "Белене" има одобрена площадка и доставено оборудване и според авторите на документа това означава, че строителството може да започне в най-кратки срокове.

Заплаха за проекта обаче е политическият риск, а колкото повече време минава, толкова повече расте и финансовият риск, защото в момента проектът може да получи "привлекателно финансиране". Най-голямата загуба за страната е да не прави нищо - от скрап на оборудването би си върнала едва 1,5 млн. долара.

Експертите посочиха, че България има подготвени кадри, което е плюс за развитието на ядрената енергетика и призоваха управляващите да направят преглед на всички разрешителни по проекта и да изготвят досие, с което да бъде представян пред инвеститори.

В Народното събрание обаче беше посочено, че има и пети вариант, който не е разгледан в доклада - оборудването да бъде използвано за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй". Ръководителят на проектната компания АЕЦ "Козлодуй" - Нови Мощности Любен Маринов, каза, че е подал искане за предварително изпълнение на Оценката по въздействие на околната среда (ОВОС).

Само тази оценка липсва, за да бъде завършено лицензирането на площадката за нов блок на АЕЦ "Козлодуй"

По време на дискусията енергийният експерт Славчо Нейков беше категоричен, че преди да бъде взето решение за АЕЦ "Белене", трябва да бъде направена дългосрочна стратегия за развитие на енергетиката. Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи, че такава стратегия е в процес на разработване, но не може да бъде финализирана, защото не са ясни всички цели в сектора на европейско ниво.

Енергийният експерт Георги Касчиев посочи, че нито този доклад, нито анализите на Българската академия на науките (БАН) са взели предвид плановете за възобновяване на дейността на ТЕЦ Варна. Новият собственик планира да пусне отново два блока на централата, но вече на газ, а не на въглища.

Депутатът Таско Ерменков (БСП) отбеляза, че по силата на Закона за енергетиката инициативата за енергийни проекти има правителството и призова Министерският съвет да внесе решение за възстановяване на проекта. В момента работата по "Белене" е замразена след решение на Народното събрание, но по предложение на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
С най-нисък риск и с най-висока корупционна стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 6 години
:) Ква инфлация те гони и тебе не знам , то писането на глупости по форумите се превърна в национален спорт у тая държава . За справка - АЕЦ не е построен с левове демек с вътрешен заем че да се инфлира тоя дълг . Земете да прочетете малко за клиринговата система по времето на соца и пишете отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 6 години
Бе ти тия ми ги разправяй на ланската капа! Щел некой нещо да открадне от Белене... Щели да го затворят... Те сигурно и от Козлодуй са откраднали, ама още мърда държавицата благодарение на него! Може и от метрото некой да е откраднал, и то не е евтино и бая борчове създаде, ама ше остане и ше носи ползи. И от магистралите бая се краде, и за тех бая пара заборчлясахме и ще заборчлясваме, ама десетилетия ше носят полза! И за НДК едно време *** като тебе бучаха и му сметаха разходите, ама сега у него се нанесе и тече Председателството на СЕ, щот върши работа.Само от милиардите, дето вие свлякохте от НЕКи го загробихте с ваште плочки и мочки, перки и посерки, нема следа! Само пълни офшорни сметки на разни житни бегачи, а за държавата и за хората - един сополив, с разширени вени! И 2/3 икономическа пустиня... А от малкото оазиси срамежливо беха посочили и района на Козлодуй, btw...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 6
fon
преди 6 години
Остави Козлодуй - той се е изплатил отдавна. Всъщност не се е изплатил ами суперинфлацията му опрости дълговете като на кредитните милионери.Лошото е, че ако пуснат Белене веднага може да ни накарат от ЕС да го затворим като морално остаряло и още поне 20 милиарда лева да идат на кино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 6 години
Ако построят Белене, 100% ще се появят "изисквания" за затваряне на Козлодуй предсрочно, че сигурно пак ще му стане твърде евтин токът....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Императорът
преди 6 години
Да - рискът е само политически - да не забравим, че държавата се управлява от ниско интелигентен и страхлив индивид, с тимберица като компир - дето е като марионетка на повикване: всеки може да и дръпне конците на където си ще. Само относно проекта Белене, тоя се изврътка на 180 градуса около четири пъти вече !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
khao
преди 6 години
да, саниране :):) ... К Т Б :) .. това от последните години, да се връщам ли назад ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
fon
преди 6 години
Е как стига. Можеш ли да измислиш друга схема по която да откраднеш 3 милиарда лева, никой да не те търси, че и да искаш още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
forexar
преди 6 години
Стига с това "Белене"!Не мога да разбера какви са тези статии по две на ден?Или се опитваме да променим представата за Белене като "концентрационен лагер"?, Където неудобните за властта са били измъчвани и убивани. И да го направим представа за "колосален безплатен енергиен потенциал".Ясно е че има силни интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 6 години
ае сега па досие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още