IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Протестите за Пирин са политически

Много добре си гледаме околната среда, твърди екоминистърът

10:50 | 26.01.18 г. 27
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Протестите за Пирин са политически, каза в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Този протест много ясно виждаме, че е политически. От самото начало беше политически", коментира той. Според него голяма част от хората, които недоволстват на площада, вероятно не си дават сметка за какво точно протестират. 

„Не става дума за 48% строителство, а за 2%, на които и в момента може да се прави спортна инфраструктура. Лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%", категоричен е Нено Димов.

Според екоминистъра лидерите на протестите са политически партии, които не са успели да влязат в парламента.

„През всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия”, коментира Димов.

Политически протести е имало навсякъде в демократичния свят, нормално е да ги има и в България”, коментира още министърът. Според него лидерите на този протест си служат с манипулации и откровени лъжи.

Той припомни, че в глобалния индекс за екологична ефективност България е на 30-то място в света, като през 2017 г. се е издигнала с 3 места, а по отношение на биоразнообразието и хабитатите от 64-то място се е качила на 23-то място.

„Много добре си гледаме околната среда”, категоричен е Димов. 

Министърът на околната среда обаче обяви, че не е негова работа да знае кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен".

Според Нено Димов от Черноморието през вътрешността на страната до планините се блокира всякаква инвестиционна активност, като се обжалват устройствени планове и други решения с цел да се забави изпълнението на проектите.

Относно промените в Закона за опазване на земеделските земи, които бяха приети на второ четене преди два дни, и които еко активисти определиха като поредната вратичка, която се отваря за незаконно строителство, Димов коментира, че по този начин се отвлича вниманието на хората от реалните проблеми. Той даде за пример замърсяването на въздуха.

На въпрос на водещия дали наистина са подадени 1817 заявления за превръщане на временни постройки или ниви в сгради в близост до морската ивица, екоминистърът посочи, че „вероятно да“. Според него липсата на правила отваря вратата на корупцията и в случая не било важно всички да харесват правилата, а те да се спазват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
подари ми малко земя, като си ларж, аз искам ! вместо да говориш глупости .... така се подарява най плодороднта земя у нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
къде е това там ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 6 години
И си прав и не си прав . Преди Цеко банско беше едно село , а купи по ски не съм чул да се провеждат ни в Боровец ни в Пампорово . Та създаде ли бранд , създаде , хората изкараха ли парици от банско - изкараха и продължават да изкарват , Е има и набутали се , но така навсякъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Не питам, Дейта, знам я цялата история, щото съм израснал на Витоша и живея почти на нея. Не знам какво е създал Юлен на Банско, но хората зад концесионера там и хората зад Витоша Ски са едни и същи, а на Витоша не само, че нищо не създадоха за 10 години, но и унищожиха всичко, което завариха! Това - напук, защото не им позволиха да се разпищолят като на Банско...И това, че печелят не е проблем - проблем е, че печелят с измами и незаконни действия, но това е дълга тема, а аз требва да бегам по задачи. Но от мен да знаеш - да чопнеш държавна земя в национален парк с уникална природа и да си го направиш бащиния, от която да тъпчеш офшорни сметки, не е точно "да създадеш продукт от нищо"... Щото най-скъпото нещо в този бизнес е природата! Иначе щеха да направят скикурорт и у Видин - там земята я подаряват и пак никой я не ще... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 6 години
а, там сте специалисти - по нищо правенето и блеенето у нета . Не моа да съ меря с вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
ти ше видиш като почне световната купа по броене на лалугери :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 6 години
Сега се провежда СВЕТОВНА купа по сноуборд - как мислите , дали се провежда заради направеното от Тома Белев а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 6 години
Ако питаш за лифтовете на Витоша - няма концесия ! Продадени са , апропо с решение на ОС СОФИЯ 2007 . Основна група гласувала за продажбата - общинските съветници от ДСБ , същите дет блеят сега срещу банско . И кво е лошото че Юлен е създал продукт от нищото и сега печели ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
todor6104
преди 6 години
Най-напред да видим за какво е спора, дали за опазване на природата или за разпределяне на кокала. Разпределянето на благинките от концесията не е в полза на държава и народ, но това е в компетенцията на политици, съдебна система и т.н. Не разбирам защо "зелените" се занимават най-вече с икономика, най-вероятно искат по-голямо парче от кокала.На "зелените" не им пука за природата. Пример за това е организирането на наркосборището Беглика фест. Събират се над 3000 човека на територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ БАТЛЪБОАЗ строят сцени и надуват денонощна "музика" без да се съобразяват с целите за които е обявена защитената местност. Феста се провежда с личната благословия на топ еколога Тома Белев. Ако трябва да избирам между писти и лифтове или Беглика фест съм твърдо за ските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Некой разбра ли какво стана с концесията на Банско и терените, заграбени и експлоатирани извън посоченото в договора срещу крупната сума от 270,000.- BGN на година? Щото при 50 кинта дневна карта, при 2600 човека на час и рекорди в посещаемостта от последните години, секи и със синдром на Даун може да сметне за какво става въпрос... Айде първо да осветли министърчето този въпрос, преди да се пеняви с политически алабалистики! Съвсем *** и конкретен въпрос!И ако може, да изкарат пред публиката договора за концесията на Витоша - тоже доста поучителна политическа история! Па тогава да се надуват с разширения и нови концесии...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още