IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Протестите за Пирин са политически

Много добре си гледаме околната среда, твърди екоминистърът

10:50 | 26.01.18 г. 27
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Протестите за Пирин са политически, каза в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Този протест много ясно виждаме, че е политически. От самото начало беше политически", коментира той. Според него голяма част от хората, които недоволстват на площада, вероятно не си дават сметка за какво точно протестират. 

„Не става дума за 48% строителство, а за 2%, на които и в момента може да се прави спортна инфраструктура. Лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%", категоричен е Нено Димов.

Според екоминистъра лидерите на протестите са политически партии, които не са успели да влязат в парламента.

„През всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия”, коментира Димов.

Политически протести е имало навсякъде в демократичния свят, нормално е да ги има и в България”, коментира още министърът. Според него лидерите на този протест си служат с манипулации и откровени лъжи.

Той припомни, че в глобалния индекс за екологична ефективност България е на 30-то място в света, като през 2017 г. се е издигнала с 3 места, а по отношение на биоразнообразието и хабитатите от 64-то място се е качила на 23-то място.

„Много добре си гледаме околната среда”, категоричен е Димов. 

Министърът на околната среда обаче обяви, че не е негова работа да знае кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен".

Според Нено Димов от Черноморието през вътрешността на страната до планините се блокира всякаква инвестиционна активност, като се обжалват устройствени планове и други решения с цел да се забави изпълнението на проектите.

Относно промените в Закона за опазване на земеделските земи, които бяха приети на второ четене преди два дни, и които еко активисти определиха като поредната вратичка, която се отваря за незаконно строителство, Димов коментира, че по този начин се отвлича вниманието на хората от реалните проблеми. Той даде за пример замърсяването на въздуха.

На въпрос на водещия дали наистина са подадени 1817 заявления за превръщане на временни постройки или ниви в сгради в близост до морската ивица, екоминистърът посочи, че „вероятно да“. Според него липсата на правила отваря вратата на корупцията и в случая не било важно всички да харесват правилата, а те да се спазват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Скоро ще има още много политически протести г-н министър докато си подадете оставката и преминете в историята.Истанбулската конвенция ще ви коства политическото бъдеще, а най-добре от цялата ситуация, е, че дори не го осъзнавате.Сбогом ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
bertram
преди 6 години
Този *** донякъде е прав, защото на хората започва да им писва от модела #КОЙ# ... да обясни защото оставиха Витоша ски да 'загроби' Витошката ски база, за да може милионен град да ходи да кара ски в парк Пирин и да излезе инвестицията скрита и явна на Цеко... Да не говорим за оня лилипута патриот и русенския македонец колко са зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
За да го подкрепиш, трябваше поне да каже чия всъщност е концесията? Може да е на Бойко Борисов или на Валери Симеонов, нали? Само че отговор няма. Мълчи като комунист на разпит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 6 години
освен срещу Орешака и Жан, за друг НЕ-политически протест не се сещам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
khao
преди 6 години
хммм, труден избор ! По добре зелената мафия, от колкото тиквената мафия ... поне за този казус, при магистралата съм за тиквената мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
comet
преди 6 години
Това което вождът и последователи от ГЕРБ (и които други) не проумяват е, че протестите се разрастват и могат да прерастнат в политически (както се случваше и преди време с анти-ГМО или анти-шистовите протести).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 21
Батя
преди 6 години
Много е прав министъра!Напълно го подкрепям срещу "зелената мафия"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още