IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през седмицата?

Сред най-интересните събития безспорно ще е планираното за вторник изказване на президента на САЩ Доналд Тръмп

09:26 | 29.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новата седмица се очаква да бъде доста разнообразна на макроданни от различни краища на света, като инвеститорите ще проследят и обявяването на актуалните лихвени проценти от страна на Фед.

В понеделник, 29 януари, ще бъдат публикувани данни за БВП на Испания за четвъртото тримесечие на миналата година, както и изменението на годишна база.

По-късно през деня се очакват данни за основния индекс на потребителските цени в САЩ. Очаква се той да запази ръста си от 1,5% на годишна база.

Във вторник, 30 януари, едно от по-значимите събития за пазарите ще дойде от САЩ, където трябва да излязат данните за индекса на потребителското доверие. Предварителната прогноза е за повишаване до 123 пункта през януари.  

По-рано през деня ще видим предварителния доклад за БВП на еврозоната през четвъртото тримесечие. Прогнозите са за още едно тримесечие със силен растеж от 0,6% на тримесечна база.

В следобедните часове ще очакваме и индекса на потребителските цени в Германия през януари.

Американският президент Доналд Тръмп ще произнесе първата си реч "За състоянието на съюза". Очава се президентът да и засегне и идеята за възстановяване на инфраструктурата на страната. Речта е важна, защото в нея Тръмп ще очертае бъдещите си управленски планове.  

В сряда, 31 януари, ще бъде публикувани актуални данни за индекса на потребителските цени в Австралия. Очакванията са инфлацията през четвъртото тримесечие на 2017 г. да се повиши до 0,8% спрямо предходните три месеца.

В Китай ще бъде обявен индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността. Прогнозата е за минимален спад през януари.

Публикуването на актуални макроданни в сряда ще продължи с нивото на безработица в Германия, индекса на потребителските цени в еврозоната, БВП на Канада, продажбите на нови жилища и запасите от петрол в САЩ.

Късно вечерта българско време Федералният резерв ще обяви решението си относно лихвените проценти в САЩ, като не се очакват промени в досегашната политика. Въпреки това ФЕД може да заеме малко по-агресивна позиция и да анонсира вдигане на лихвите през март. 

В четвъртък, 1 февруари, китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) ще публикува своя доклад за бизнес активността в промишлеността в Китай.

Във фокуса на пазарите ще бъдат още индексите на мениджърите по поръчките в промишлеността (PMI) на Германия и в еврозоната.

В петък, 2 февруари, първата важна за инвеститорите информация ще дойде от Великобритания за бизнес активността в строителството. Прогнозите са през първия месец на новата година да се запазят нивата от декември. 

По-късно през деня се очакват актуални данни за пазара на труда в САЩ. 

Стартира сезонът на отчетите за технологичните компании. В сряда инвеститорите ще търсят повече подробности от Facebook за това какви са неговите планове за решаване на проблемите му, включително с твърденията за фалшиви новини. През същия ден Microsoft ще докладва дали бизнесът, свързан с изчислителните облаци, ще продължи да расте със силен клип. Три други технологични концерна - Apple, Amazon и Alphabet, компанията майка на Google, се очаква да дадат в четвъртък по-добра представа за това  как различни устройства, като iPhone, Amazon Echo и Google Home, са се продавали през ваканционното тримесечие.  Ако Apple се представи добре, то компанията може да стане първата с капитализация от 1 трлн. долара. 

Очакваме отчети и от петролните компании. Посланието от тях през тази седмица вероятно ще бъде, че техният бизнес отново се превръща в машина за печелене на пари. Royal Dutch Shell, най-голямата петролна компания в Европа, се очаква да обяви данни за четвъртото тримесечие на 2017 г. в четвъртък, следвана от Exxon Mobil и Chevron в петък. Оперативната среда за петролните компании се подобри значително след няколко мрачни години, причинени от ценовия срив на петрола, който започна през 2014 г. и доведе до срив на цената до 30 долара за барел. Цените се покачиха през последните месеци благодарение на силното глобално търсене и ограничаването на продукцията, организирано от Саудитска Арабия и Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още