IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вишеградската четворка иска нов план за развитието на Европа

Трябва ни алианс на свободните държави, не повече интеграция, смята унгарският премиер Виктор Орбан

21:18 | 26.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Вишеградската четворка ще имат обща позиция в дебатите за бъдещето на ЕС, стана ясно на среща в Будапеща на лидерите на Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Четирите бивши социалистически републики са решили да се противопоставят на другата сила в ЕС - Германия и Франция, пише Ройтерс.

"Европа се нуждае от нов план. Трябва да говорим за алианс на свободните държави", каза след разговорите унгарският премиер Виктор Орбан.

Полският му колега Матеуш Моравецки пък коментира, че "силна, интегрирана Европа" трябва да бъде базирана на суверенни държави, а не да бъде централизирана федерация, каквато искат някои западни страни.

Полша и Унгария са напът да се превърнат в лошите деца на ЕС, пише още Ройтерс. И двете страни са управлявани от десни популисти, прокламиращи католицизма, консервативните ценности и често са в сблъсък с Брюксел заради нарушаване на европейските стандарти по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

ЕС се подготвя да наложи безпрецедентна мярка срещу Варшава заради промени в съдебната система, които нарушават демократичните принципи. Полша от своя страна обвинява Европейската комисия в двойни стандарти.

И четирите страни отхвърлят многократните призиви на ЕС да приемат своя дял от бежанците, които пристигнаха в общността от 2015 година насам. Напрежението намалява доверието между членовете в ЕС и отслабва единството в общността, допълва още агенцията.

"Отхвърлям всички критики, само защото имаме различна позиция за квотите за мигрантите. Ние не сме черната овца", казва словашкият президент Роберт Фицо.

Вишеградската четворка настоява още и за продължаване на Кохезионната политика, особено в сфери като селското стопанство, за да помогнат на бедните държави, част от бившия комунистически блок.

При новите преговори за бюджетната рамка за периода 2021 - 2027 година обаче Брюксел се готви да направи пряка връзка между независимостта на съда и съдебната реформа и изпълнението на европейските ангажименти с получаването на европейските фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още