IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния представи план за увеличаване на електромобилите 

Предложението на губернатора предвижда през всяка от идните осем години да бъдат отпускани субсидии в размер на 200 млн. долара

15:16 | 27.01.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Губернаторът на Калифорния Джери Браун представи късно снощи план на стойност 2,5 млрд. долара, чрез който ще бъдат подпомагани покупките на електромобили и разширяването на мрежата от станции за презареждане, предаде АР. 
Планът е част от усилията за постигане на целта до 2030 г. по калифорнийските пътища да се движат 5 милиона коли с нулеви емисии 

Амбициозното предложение за трансформиране на калифорнийската автомобилна култура бе направено в началото на последната година от мандата на Браун, който полага основите екологичната му политика да бъде продължена и от неговия приемник. Губернаторът демократ превърна Калифорния в глобален лидер в борбата с климатичните промени на фона на решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. 

Броят на автомобилите с нулеви емисии, заложен в плана, е близо 15 пъти над 350 хилядите такива коли, които вече се движат по пътищата на щата. 

За да бъде постигната целта, 40% от автомобилите, продавани през 2030 г. трябва да бъдат екологично чисти. Планът ще увеличи субсидиите, с които се подпомага покупката на електромобили. 

Калифорния предлага субсидии до 7 хил. долара за покупка на нови автомобили, задвижвани с електричество, горивни клетки или хибриди, макар повечето предоставяни суми да са по-малки. 

Предложението на Браун предвижда през всяка от идните осем години да бъдат отпускани субсидии на стойност 200 млн. долара.

В него е заложено също увеличаване на станциите за презареждане до 250 хил. за електромобили и 200 за водородни клетки спрямо съответно 14 хил и 31 в момента. 

Калифорния трябва рязко да намали замърсяването, причинявано от транспортния сектор, за да постигне целта си до 2030 г. емисиите парникови газове да бъдат с 40%под нивата от 1990 година. Замърсяването от коли, камиони и други транспортни средства има най-голям дял в парниковите емисии. 

Щатът успешно намали емисиите от електроцентрали благодарение на широкото разпространение на енергията от вятърни, слънчеви и хидроцентрали, но замърсяването от транспорта леко се увеличи, припомня АР.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
xapoznai
преди 6 години
Когато станат значителна цифра подобните возила ще трябва все отнякъде да се събират данъци, така че нека не лежим на рамото, че щяло да бъде безкрайно изгодно и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 6 години
грамотност ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
"Калифорния представи за увеличаване на електромобилите" - открийте какво липсва в заглавието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
Специално за Калифорния плановете на губернатора Браун ще бъдат преизпълнени През 2030 г регистрираните в Калифорния автомобили ще бъдат нас 50 % И това е не само заради замърсяването Ползването на ел амтомобил ще бъде много по евтино отколкото дизелов или бензинов такъв А в Калифорния основния принцип е " За каквото и да си говорим знайте че става въпрос за пари "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още