IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sanofi продължава с големите придобивания със сделка за 3,9 млрд. евро

Френският производител на лекарства купува белгийската биотехнологична компания Ablynx

13:43 | 29.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският производител на лекарства Sanofi купува белгийската биотехнологична компания Ablynx за сумата от 3,9 млрд евро, побеждавайки значително по-ниското предложение на датската Novo Nordisk.

Това е втората голяма сделка за Sanofi от началото на годината след покупката на Bioverativ миналата седмица и представлява поредно ускорение на дейността по сливания и придобивания в световния биотехнологичен сектор, за който анализаторите предвиждат щедра година, посочва агенция Ройтерс.

Сделката се случва на фона на отказа на Ablynx да бъде придбита за 2,6 млрд. евро от Novo Nordisk.

От френската компания обявиха, че ще платят по 45 евро за акция – премия от 21,2% над цената им при приключването на търговията в петък. 

„С Ablynx ние продължаваме да напредваме в нашата стратегия за транфромирането на научноизследователската и развойната ни дейност“ и задълбочаването в сферата на редките кръвни болести, посочи главният изпълнителен диретор на Sanofi Оливие Брандикур.

През миналата седмица стана ясно, че неговата компания купува специалиста в изследванията и лечението на хемофилия Bioverativ за 11,6 млрд. долара – най-голямата сделка на Sanofi за последните седем години.

От френската компания посочиха, че последната им сделка ще има положителен ефект за акционерите й в дългосрочен план, но няма да се отрази върху печалбата й за акция през 2018 г. и 2019 г.

Sanofi е един от най-големите партньори на Ablynx, но с покупката на компанията вече ще има достъп до един от най-ценните й активи – експерименталното лекарство Caplacizumab, което се използва при лечението на редки кръвни болести. Според Брандикур медикаментът ще допълни линията от продукти на компанията след придобиването на Bioverativ и договора за получаването на правата върху лекарството Fitusiran от Alnylam.

През 2016 г. френският производител загуби наддването за компанията за лечение на рак Medivation за сметка на американската Pfizer. Той пропусна и възможността да придобие швейцарската биотехнологична фирма Actelion, която беше купена от Johnson & Johnson миналата година.

Акциите на Sanofi не претърпяха големи промени след новината, че френската компания плаща много повече за Ablynx от предложението на Novo Nordisk отпреди няклко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още