IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада се готви за собствената си шистова революция

В страната има фирми, готови да рискуват, инфраструктура и капиталови пазари, а районите с шистов газ и петрол са слабо населени

14:36 | 29.01.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните години развитието на шистовата индустрия в САЩ сложи край на десетилетия на растеж на енергийния сектор на Канада, пише в анализ Ройтерс. Сега страната се оглежда за залежи шистов петрол, за да опита да ограничи икономическите загуби.

Канада е първата страна след САЩ, която се подготвя за масово разработване на шистов петрол и газ. Тези ресурси вече държат дял от 8% от целия добив на петрол в страната. Китай, Русия и Аржентина също имат залежи от шистов петрол и газ, но все още не са започнали търговската им експлоатация.

В Канада има множество предпоставки, които доведоха до шистовата революция на САЩ - множество енергийни компании, готови да поемат рискове, стабилни капиталови пазари, инфраструктура за пренос на петрол, а районите с шистови залежи са слабо населени.

В момента добивът на шистов петрол и газ достига до 335 хил. барела на ден. Прогнозите на анализаторите са, че ще достигне и до 420 хил. барела дневно в следващото десетилетие. Този ръст обаче може да бъде по-бърз, ако се разработват и проучват повече полета.

Сред големите производители в Канада са базираната в Калгари Seven Generations and Encana, която разработва два региона, както и глобални играчи, сред които Royal Dutch Shell, ConocoPhillips и Chevron.

Chevron започна работа в провинция Албърта през ноември и коментира, че това е едно от най-обещаващите шистове полета в Северна Америка. Shell също планира да инвестира в региона през тази година.

Канада започна да разработва петролни пясъци преди почти 20 години. Тогава бумът се дължеше основно на развитието на технологиите и растящите цени на петрола, както и на страховете за изчерпването на конвенционалните петролни запаси. През последните пет години обаче инвеститорите мигрираха на юг и се насочиха към проектите за шистов газ и петрол, чийто добив е по-евтин.

Петролните пясъци и до днес имат значение за Канада - държат 2/3 от добива на петрол в страната, който е в размер на общо 4,2 млн. барела на ден. Но ерата на големите проекти в тази област е вече към своя край - сега властите в страната започват да поглеждат към шистовите залежи.

Развитието на петролните пясъци доведе до икономически бум на една от канадските провинции - Албърта. Ръстът между 2010 година и 2014 година беше в размер на 5,5% годишно, което е двойно повече от ръста на канадския брутен вътрешен продукт (БВП). Сривът на цената на петрола обаче доведе провинцията до рецесия, а инвеститорите зарязаха проекти за 32 млрд. долара.

Добивът на шистов газ от своя страна има по-бърза възрвръщаемост и по-нисък въглероден отпечатък, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Алоу-уу, кака-Надците! К'во срана с революцията, банан паднА лэ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
По телевизията. Грозна картинка: Помпа до помпа до помпа до помпа и така, десетки квадратни км. Средно при 2от 100 дупки - теч през първите мезеци. После тръбите остават завинаги а, знайно е, където вднъж е текло...да не говорим, че остават по още 98 от 100, където, след време - корозия, слягане, земетресения , свлачища и др. Също може да протече. Поначало - вероятно а, с времето, сигурно. И, като видим по колко нагъсто са излиза, поне по 1 теч на кв.кн. Леко прекаленичко, май.И юни, и юли, и т.н. също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
makama
преди 6 години
Интерсно !Вие лично виждали ли сте място където е добивано газ от фракинг !Аз не съм, но говорих подробно с мойте приятели в Канада.Тази тема там не се коментирала или е било в началото .... сега нищо.Между другото всички усилията в Канада са насочени към изкарване на пари, при това изобщо не ги интересува природата...Незнам да ли си струва, да ви обяснявам как се прави филм за трагедии/катастрофи някъде надалече .... което всеки миг може да се случи и у нас....Например (сега се сетих) : преди време ал-джазийра излъчи филм, за нас, как сме част от османската империя ....Иначе имат бол еколози, особено когато обясняват на хората, че гъските и патките са птици, които не се ядат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Страховете на хората са НАПЪЛНО ОСНОВАТЕЛНИ, стане ли дума за ф/р/акинг и, ако някъде някой и да спекулира с нечисти помисли, доводите "против" не само звучат но, и наистина, са тежки и изстрадани. И аз не желая земята ми да бъде отровена. Относно себестойността, в момента, да давам точни стойности, не мога. Няма да е коректно, пък и не мързи да диря. Знам, обаче, че тя е значително завишена от преодолими фактори като ненужно голям брой сондажи, ненужно голямо количество влагани и зарязване там, след това, тръби, ненужно дълго ангажирани с цялата тази галимация сондажни платформи и екипи и др. от вида. А khao, който твърди дивотии като в поста си от преди малко, е човек с изчерпано и Леново подобие на въображение, отслабнала способност да мисли критично, пълно готованство, що се отнася до мозъчните упражнения и т.н. Същият, дори пред него да лежи нещо готово, напр. тръба, ако не му разкажеш, какво е и за какво се ползва, ще я подминава с години и ще твърди, че там било "нямало нищо". Не му се връзвай. Нека ти покаже, където му водих лекцията/тук, във форума!/ И после, да видим, какво си разбрал. Допускам, измежду двама ви, единият да се окаже по - интелигентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
няма такава информация, и по добре се откажи от споре, аз опитах преди време, пълен провал ... все едно митев ти обяснява за държавната грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
makama
преди 6 години
Заинтересовахте ме ! .... наистина !Имате ли ( дори да не е официална информация) каква се себестойността на шистовата газ ?шистовият нефт - цената е (ориентировъчна ) е ясна.Питам, защото не съм срещал коментар по темата.Колкото до технологията, мога да кажа само едно.....Платената пропаганда цели в европа да не се добива шистова газ....Естествено много лица са заинтересовани да не се добива...Сметката обаче плащат обикновените данъкопладци ....Просто се спекулира със страха на хората ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
По първия въпрос: при добра цена, може и "само" да ползва на своя територия, "подарявайки" си конкурентоспособност. Актуално и не звучи зле. Друг въпрос, с колко точно ще се нахендри, с тази тази ф/р/акинг технология. Тъй де, територия голяма, "може да си позволи" да губи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
...и какво му е на "шистовия" газ? Газ като газ, метан. ...с огромен въглероден отпечатък, предвид тежката и енергоемка технология, ненужно натоварена с милиони дупки, тръби и т.н. Точно на газа нищо му няма. Виж, на природата преди, по време и след т.ъпанарската технология, *** й се ***. Та?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Извинявайте ! Грешка от бързането - не става въпрос за СЕТА, а за НАФТА...Допълнително мога да изкажа своето мнение за шистовата газ и дупченето....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Извинявайте, но не споделям вашето мнение....Бях в Canada. Работа колкото искаш. Заплати минимум 20 канадски долара на час са най-малките в строителството.. Мойте приятели бачкаха при 35 долара на час....Канадски стоки - много малко. Американски - също.Много китайски, но качествени стоки....Много европейски стоки.... Там те минават за лукс и въпрос за престиж....купих си няколко блузки лакоста, на български цени по за 80 лева....За сравнение - в Франция тези блузки - са по 90-95 евро....Дори в София, рядко има същите под 100 лева ...Там бях изненадан от факта, че се продаваха френски бутилки вино с цени по 1000 канадски долара....Това което ми стана неприятно е факта : видях румънски минерални води да се продават, но не видях българска минерална вода....няма....Към този момент Канадците са богати, защото като обем народ, не са много, имат много суровини и продават основно нефт и газ в USA, като пазара им е реално гарантиран...CETA реално още повече ще отвори пазара за европейски стоки в Canada.Дано покрай европейските да се търгуват и български стоки.....Какво насреща могат да ни дадат канадците ?Кленов сироп ли ? хубав е.... става...Злато.... те разпродадоха златния си резерв. От 2200 тона сега имат-нямат 500 кила.Според мен става въпрос за газ ?Според мен имат ниша преди находищата от Египет, Кипър и израел да почнат да се експлоаторат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още