IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Церемонията "Грами" – смирена и с политически привкус

За първи път след повече от 10 години наградите се "завърнаха" в Ню Йорк

14:01 | 29.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бруно Марс позира със статуетките си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бруно Марс позира със статуетките си. Снимка: Ройтерс

За първи път след повече от 10 години церемонията за наградите "Грами" се "завърна" в Ню Йорк, за да отдаде почит към богатата театрално-музикална история на града, преди догодина отново да бъде организирана в Лос Анджелис. Домакин на шоуто в "Медисън скуеър гардън" беше британският актьор, комик, продуцент и телевизионен водещ Джеймс Кордън.

Церемонията  по традиция се откроява със своята показност и пищност. За разлика от предходните шоута по червения килим тази година преминаха облечени "по-смирено" знаменитости. Не липсваха и "крещящи" решения, но дори и те бяха гарнирани с водещия аксесоар - бяла роза в знак на съпричастност към жените, жертви на сексуалния тормоз, съобщава Ройтерс.

Докато присъстващите на скорошната церемония за отличията "Златен глобус" избраха да се облекат в черно в знак на съпричастност към движенията "Аз също" и "Времето изтече", участниците и от двата пола в шоуто за наградите "Грами" се спряха на бялата роза, прикачена към избрания тоалет или костюм или носена в ръка.

"Наградните шоута тази година се провеждат в деликатен момент и наблюдателите очакват как организаторите и участниците ще откликнат на горещите теми на деня. Всички замесени в организацията търсят нови начини, за да засвидетелстват подкрепата си за движенията. На церемонията за наградите "Златен глобус" знаменитостите направиха изявление, избирайки да се облекат в черно, но решенията трябва да еволюират над това да носиш определено нещо на червения килим", казва модната експертка Ерин Кънингам от сайта Refinery29, цитирана от Асошиейтед прес.

Според Ерик Уилсън от "Инстайл", цитиран от Ройтерс, решилите да се облекат в "поразително бяло" звезди като Хейли Стайнфелд, Карди Би, Сиза и Лана дел Рей са направили по-впечатляващ избор, отколкото просто да се закичат или да носят емблематичната за шоуто бяла роза.

Като отзвук от наградите "Златен глобус" на церемонията за "Грами"-тата също не липсваха облечени в черно звезди - Лейди Гага, Кели Кларксън, Кейти Холмс, Рийба Макинтайър.

Мнението на Ерин Кънингам е, че Лейди Гага, която обикновено залага на ексцентричността както на сцената, така и на червения килим, е демонстрирала един от най-впечатляващите тоалети на церемонията за наградите "Грами", дело на "Армани". Поп певицата беше заложила на черен дантелен гащиризон в приказно-готически стил, гарниран с яка във викториански стил и обемна черна пола, преливаща в дълъг шлейф. Изпълнителката беше прикачила емблематичния аксесоар - бели розови пъпки, на дясното си рамо.

Сред най-добре облечените звезди на наградното шоу модните експерти открояват и певицата Лана дел Рей, избрала ефирна рокля на "Гучи" от копринен креп в кремаво бяло, гарнирана със сребристи и кристални "звездни" елементи и роза от същата материя на дясната китка.

Тоалетите със структурен дизайн, избрани от Карди Би и Ашанти, също привлякоха вниманието на модните наблюдатели. Карди Би премина по червения килим с бяла рокля, чиято "архитектура" наподобяваше ангелски криле. С дългата си златиста рокля Ашанти демонстрира силует, напомнящ за абажур.

Част от дамите, присъствали на церемонията за наградите "Грами" направиха своето изявление, залагайки на тоалети с панталони - Майли Сайръс с черен прилепнал гащиризон на Жан Пол-Готие, Ана Кендрик със сив костюм - късо сако и панталон с висока талия, съчетан с черно дантелено бюстие, Кеша с морскосин "кънтри" костюм в съчетание с кремава риза.

Повечето мъже бяха заложили на класически черни смокинги, но и сред тях не липсваха цветни, ярки и искрящи решения - Елтън Джон със сако на "Гучи" с пайети под формата на геометрични фигури в златисто, синьо и сребристо, Зейн Малик с костюм в цвят пепел от рози с апликирана на ревера черно-бяла роза, Сам Смит със зелен костюм с едра бяла роза на ревера, диджей Калед с костюм от червено кадифе.

Кои бяха победителите?

Ритъм енд блус певецът Бруно Марс триумфира на 60-ата церемония за наградите "Грами", въпреки очакванията шоуто да бъде доминирано от хип-хопа, предадоха световните информационни агенции.

32-годишният Марс спечели всичките шест отличия, за които беше номиниран, в това число водещите призове за албум на годината за "24K Magic", за запис на годината за заглавното парче от албума и за песен на годината за "That's What I Like" (споделена награда за авторство). Към тях Бруно Марс прибави отличията за най-добър ритъм енд блус албум ("24K Magic"), най-добра ритъм енд блус песен ("That's What I Like") и най-добро ритъм енд блус изпълнение.

Големият губещ на церемонията се оказа рапърът и продуцент Джей-Зи, който водеше по номинации с осем на брой, но не спечели нито едно отличие и избра да не пее на шоуто. Преди година съпругата му Бионсе се размина с приза за албум на годината, който беше присъден на Адел. Случилото се накара фенове и наблюдатели да отправят критики към американската Национална академия за звукозапис, която присъжда най-престижните музикални награди, че не е отдала дължимото на Бионсе за дръзкия й проект "Lemonade".

30-годишният Кендрик Ламар, смятан за един от най-иновативните рапъри от своето поколение, спечели пет награди от седем номинации, сред които за най-добър рап албум ("DAMN"), най-добра рап песен ("HUMBLE") и най-добро рап изпълнение.

Ламар обаче се размина с водещите отличия, отбелязвайки още една година, в която рапърите бяха ограничени до специализираните категории и не успяха да се преборят за лелеяни призове като албум на годината.

Кендрик Ламар и Джей-Зи имаха шансове да станат първите рапъри, отличени във водещите категории за песен или запис на годината и едва третите рапъри, спечелили приз за албум на годината, но историческата победа им се размина.

Триумфът на Бруно Марс все пак бележи своеобразно "израстване" за звукозаписната академия - "24K Magic" е сред малкото ритъм енд блус проекти, печелили топ отличието за албум на годината.

Освен в рап категориите, Кендрик Ламар спечели и публиката със завладяващото си изпълнение, с което откри наградното шоу.

Изпълнител на вечерта обаче стана певицата Кеша, която поднесе затрогващо изпълнение на песента "Praying" със солидна дамска подкрепа в лицето на Синди Лопър, Камила Кабело, Джулия Майкълс, Андра Дей и Биби Рекса.

Кеша, която тази година получи първата си номинация за "Грами", води съдебна битка с бившия си продуцент и ментор Доктор Люк. Представяйки изпълнението, певицата Джанел Монел засегна темата за сексуалния тормоз и неравноправието между половете, заявявайки: "Към всички, които биха дръзнали да ни накарат да мълчим, отправям следните две думи: "Времето изтече". Проблемът не касае само Холивуд или Вашингтон, той засяга и нашата индустрия".

По-рано Марън Морис, Ерик Чърч и "Брадърс Озбърн" поднесоха емоционален трибют с песента "Tears In Heaven" към жертвите, загинали в масовата стрелба на концерт на Джейсън Олдийн в Лас Вегас миналата година, докато имената им се появяваха на екран зад изпълнителите.

Със свои изпълнения публиката очароваха също Крис Стейпълтън с трибюта си за Том Пети, "Литъл биг таун", Лейди Гага, Сам Смит, Пинк, Чайлдиш Гамбино, Риана, Елтън Джон, Майли Сайръс, Ю Ту, Стинг.

В памет на сложилите край на живота си рок музиканти Крис Корнел и Честър Бенингтън Алесия Кара, Калид и Лоджик изпълниха химна "1-800-273-8255" за превенция на самоубийствата.

В категорията за най-добър нов изпълнител беше отличена канадската певицата Алесия Кара, която се съревноваваше за приза с Калид, Джулия Майкълс, Лил Узи Върт и Сиза.

Сред останалите отличници се наредиха рок ветераните "Ролинг стоунс", които спечелиха третата си награда "Грами". Британските ветерани бяха удостоени с приза в категорията за най-добър традиционен блус албум за "Blue & Lonesome".

Британският певец и автор на песни Ед Шийран, един от най-актуалните изпълнители в момента, беше отличен в категориите за най-добър поп вокален албум за ":" ("Divide") и за най-добро самостоятелно поп изпълнение за "Shape Of You". Шийран не присъства на церемонията.

Сред призьорите се наредиха също "Уор он дръгс" (най-добър рок албум за "A Deeper Understanding"), "Нешънъл" (най-добър алтернативен албум за "Sleep Well Beast"), "Крафтверк" (най-добър електронен/денс албум за "3-D The Catalogue"), Крис Стейпълтън (най-добър кънтри албум за "From A Room: Volume 1"), Сесил Маклорин Салвант (най-добър вокален джаз албум за "Dreams And Daggers"), Били Чайлдс (най-добър инструментален джаз албум за "Rebirth").

Въпреки отбелязаните постижения миналогодишният глобален латино хит "Despacito" на регетон звездата Луис Фонси в сътрудничество с Деди Янки не получи отличие.

С посмъртни награди "Грами" бяха удостоени актрисата Кари Фишър, певецът Ленард Коен и саунд инженерът Том Койн, работил над албума "24K Magic" на Бруно Марс.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още