IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Ганчева: Разделение на мъжки и женски професии имаше преди години

Все повече дами навлизат в "мъжки" сектори като технологиите, твърди мениджърът от Tek Experts

08:16 | 08.02.18 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Даниела Ганчева е мениджър „Консултански услуги по внедряване на софтуер“ в Tek Experts. Ръководи екип от експерти в областта на дизайна, проектирането и разработването на софтуерни решения. Тя има над 15 години професионален опит, като вече над 10 години работи в аутсорсинг сектора. Даниела се присъединява към Tek Experts почти от самото начало на компанията, като е преминала през различни позиции, изпълнявайки ръководни функции. Преди това е била част от екипа на Adecco, където е ръководила част от аутсорсинг бизнеса на компанията за стратегически клиенти. Даниела Ганчева има висши образования в сферата на финансите и правото. Затова преди да влезе в аутсорсинг сектора, тя се занимава с капиталови пазари, а именно търговия с акции, облигации и управление на парични средства.

Как попаднахте в технологичния бранш?

- Преди около 10 години, с развитието на аутсорсинг сектора в България реших да приема нови предизвикателства в своята кариера и да се развивам точно в тази област. Лично за себе си установих, че това е сфера с голям потенциал и с огромен ентусиазъм се присъединих към такава компания. Там се занимавах със стратегически аутсорсинг проекти, свързани с управление на човешките ресурси, финанси, счетоводтво, маркетинг и продажби, както и IT. Постепенно натрупах опит и в мениджмънта, и започнах да заемам високи ръководни позиции.

Преди повече от 5 години получих предложение да се присъединя към Tek Experts, която към онзи момент беше малка стартираща компания. Приех предизвикателството и заедно с Tek Experts растяхме и се развивахме. Бях пряк свидетел на трансформациите, на превръщането ѝ от малка бутикова фирма в компания, с клиенти, които са едни от най-големите в ИТ сектора.

Мога да кажа, че предизвикателствата, които съм приела са ми донесли само позитиви – самата аз натрупах опит, който ми дава свободата да взимам важни решения, да ръководя процесите и хората успешно, но и да продължавам да трупам знания.

Трудно ли се влизаше в технологичния бранш тогава? А днес?

- Не, не съм имала никакви трудности. Всичко е въпрос на взимане на решение дали да направиш промяна в професионалния си път или не. Ето това беше трудно. Но аз обичам да експериментирам, не се страхувам от промените, така че сграбчих възможността и днес се радвам, че го направих. Дали тогава или днес, не смятам, че има трудности независимо дали си мъж или жена, важното е собствената нагласа и начинът, по който всеки сам възприема себе си.

Колко силно е разделението между „мъжки“ и „женски“ сфери и професии? Падат ли табутата най-сетне?

- За такова разделение можеше да се говори преди години. Днес, виждаме как има все повече жени в професии като военни, IT специалисти и съответно мъже в професии като медицински сестри, т.е. няма разделение, което да сложи професиите под общ знаменател. Всичко зависи от това как всеки един от нас ще възприеме себе си и с какви нагласи и увереност ще подходи към дадена работа.

Ако една жена, например, смята че влиза в „мъжка“ сфера, вярвам, че тя ще се чувства доста неловко, защото ще се ограничи от собствените си стереотипи. За мен, това никога не е стояло като въпрос. Аз стартирах професията и развитието си в ИТ сектора с ясното съзнание, че това е място, където работят професионалисти, пред които всеки трябва да се доказвам, а не с идеята, че навлизам в сфера, където има повече мъже…

Случвало ли се е да Ви подценяват, само защото сте жена?

- Не, категорично. Винаги съм се държала като професионалист, който търси същото отношение от колегите си. Това, че съм жена не ме прави по-слаба, напротив, прави ме по-силна, по-упорита и търсеща перфекционизъм. Независимо дали е мъж или жена, важното е служителят да има необходимия опит, да е отдаден на това което прави и да работи така, че да предоставя качествени услуги.

Какви са предизвикателствата пред жените, които искат да заемат ръководни позиции в технологичния бранш?

- Предизвикателствата са най-вече да намерят баланс между работата и семейството. Успешната кариера налага всеки да е в течение с иновациите, да се адаптира с динамиката, непрекъснато да се учи и развива, за да може да е конкурентен. За жените, това изисква малко повече усилия, тъй като основната грижа за децата и семейството се пада именно на тях. И това е нормално, все пак връзката майка-дете е много силна. Аз лично съм намерила този баланс, защото вярвам, че инвестирайки в себе си, инвестирам и в бъдещето на моето дете и му предавам своя опит.

Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
тук не съм съвсем съгласен с теб, отиваш леко в тяхната крайност с това (... защо й е мъж да му робува). Никой на никой не трябва да робува.щото аз съм чувал този довод от жени, ние ви робувахме (все едно е била тя робинята и на мен е робувала) 2000 години, ред е сега вие да ни робувате 2000 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Всичко е удар по семейните връзки. Семейството е най-малката и неделима клетка на обществото. Разбиването й е като разбиването на атома - уж за мирни цели, а пък накрая се получават ядрени бомби. Съвременното семейство е взривено от тези социални ядрени бомби. Дано гумените кукли ги направят по-общителни, че иначе човечеството ще се затрие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Нещата са почнали да се объркват още когато обществото се е намесило да обучава и преразпределя благата. Отнемаш собственноста (икономическата сила и независимост на мъжа), накарваш жената да работи (получава заплата и социална защита, т.е. защо й е мъж да му робува), задължаваш момиченцата от малки да учат да стават специалисти (т.е. това им казваш че е престижно, вместо да се подготвят да раждат и научават да отглеждат деца), ... . Целта е подчинение и по-голяма експлоатация. Четах наскоро статия че и в Япония се предлагало жените масово да започнели да работят за да се справело обществото им с икономическата криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и един пример: В тениса жените дълги години реваха че взимали по малко, поради което на турнирите от големия (без уимбългън) шлем направиха наградния фон еднакъв, обаче мъжете играят 3 от 5, а жените 2 от 3. (парите ги вдигаме, но работата остане същата, да се чете по малко)тоест средно на минута изкарват повече !!! а привличат ил повече зрителски интерес, а спонсори ?кажи сега кой е дискриминиран и дали е равно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
мисля че от доста по рано тръгна цялата работа с феминизма, и не мисля че някой от тия кухи кратуни дето си ги споменал (не съм ги чел но ще ги проверя) е можъл да предвиди кво ще се случи, но в началото съм съгласен че е имало нужна, но сега вече почнаха да преддобрят. Пример с така наречения хелзински комитет, когато са го основали е имало смисъл, но след като се постигна значителен напредък в човешките права и поне в Европа с малки изключения всичко е ОК, няма нужда от него .... обаче нали се сещаш че така ще загубят финансирането си и кривнаха към екстремизъм и почнаха да си измисля имагинерни проблеми .. и те така! .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Феминизмът, в неговия дълбок смисъл, го измислиха по време на сексуалната революция от 1968г. Той е част от културния марксизъм на Маркузе и другарите му - леви мислители-екстремисти, които искаха за кой ли път да събарят буржоазния строй. Феминизмът опропасти пазара на труда, свали заплатите и най-печалното, което постигна - той се обърна срещу самите жени. Всичките полови девиации са продукт на феминизма. Останаха мъже, колкото да завършат последните проучвания да открият какво има под полата на Статуята на свободата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 1
doba
преди 6 години
Не знам на кой свят/страна живее дамата, но разделение е имало и ще има.Въпреки че има пълна равнопоставеност, самите професии изискват спесифични умения, знания, мислене, вродени в пола на човека.Трябва да си сляп за да не видиш, че за дадена работа е по-подходяща жена, а за друга - мъж.Разбира се, всеки има пълното право да си 'чупи главата', стига да не пречи на прогреса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Половете са равнопоставени, но професиите не са. Иначе за всяка работа 50 на 50 да са мъжете и жените си е комунизъм.---Точно така ! въпреки че вече почнаха те да стават ПО равни от нас !Забелязваш ли обаче как по другите теми (ляво/дясно, изток/запад) се дърляме и псуваме, но по тая сме единодушни, защото почти няма мъж който да не е усетил дискриминацията към него.... даже и минуси няма, което показва че тоя форум не се посещава от жени .... инвестора кво ще направи по въпроса, нещо като 50/50 посещаемост, а ? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Аз няамам нищо против равенството между половете ( говоря за 2 пола и говоря за човешките им права), въпроса е че вече го постигнахме много отдавна още през комунизма се случи (поне по нашите земи де).Това което ме дразни е агресивния феминизъм и пеерастията, (това с джендъра не мога да го разбера що го ползвате) ... и това ще им излезе през носа и през ...., много скоро ... ама много скоро.Щото траеш, траеш и накрая нещата винаги стигат до агресия, а там знаем кой е по силен и умен :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Половете са равнопоставени, но професиите не са. Иначе за всяка работа 50 на 50 да са мъжете и жените си е комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още