IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Ганчева: Разделение на мъжки и женски професии имаше преди години

Все повече дами навлизат в "мъжки" сектори като технологиите, твърди мениджърът от Tek Experts

08:16 | 08.02.18 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Даниела Ганчева е мениджър „Консултански услуги по внедряване на софтуер“ в Tek Experts. Ръководи екип от експерти в областта на дизайна, проектирането и разработването на софтуерни решения. Тя има над 15 години професионален опит, като вече над 10 години работи в аутсорсинг сектора. Даниела се присъединява към Tek Experts почти от самото начало на компанията, като е преминала през различни позиции, изпълнявайки ръководни функции. Преди това е била част от екипа на Adecco, където е ръководила част от аутсорсинг бизнеса на компанията за стратегически клиенти. Даниела Ганчева има висши образования в сферата на финансите и правото. Затова преди да влезе в аутсорсинг сектора, тя се занимава с капиталови пазари, а именно търговия с акции, облигации и управление на парични средства.

Как попаднахте в технологичния бранш?

- Преди около 10 години, с развитието на аутсорсинг сектора в България реших да приема нови предизвикателства в своята кариера и да се развивам точно в тази област. Лично за себе си установих, че това е сфера с голям потенциал и с огромен ентусиазъм се присъединих към такава компания. Там се занимавах със стратегически аутсорсинг проекти, свързани с управление на човешките ресурси, финанси, счетоводтво, маркетинг и продажби, както и IT. Постепенно натрупах опит и в мениджмънта, и започнах да заемам високи ръководни позиции.

Преди повече от 5 години получих предложение да се присъединя към Tek Experts, която към онзи момент беше малка стартираща компания. Приех предизвикателството и заедно с Tek Experts растяхме и се развивахме. Бях пряк свидетел на трансформациите, на превръщането ѝ от малка бутикова фирма в компания, с клиенти, които са едни от най-големите в ИТ сектора.

Мога да кажа, че предизвикателствата, които съм приела са ми донесли само позитиви – самата аз натрупах опит, който ми дава свободата да взимам важни решения, да ръководя процесите и хората успешно, но и да продължавам да трупам знания.

Трудно ли се влизаше в технологичния бранш тогава? А днес?

- Не, не съм имала никакви трудности. Всичко е въпрос на взимане на решение дали да направиш промяна в професионалния си път или не. Ето това беше трудно. Но аз обичам да експериментирам, не се страхувам от промените, така че сграбчих възможността и днес се радвам, че го направих. Дали тогава или днес, не смятам, че има трудности независимо дали си мъж или жена, важното е собствената нагласа и начинът, по който всеки сам възприема себе си.

Колко силно е разделението между „мъжки“ и „женски“ сфери и професии? Падат ли табутата най-сетне?

- За такова разделение можеше да се говори преди години. Днес, виждаме как има все повече жени в професии като военни, IT специалисти и съответно мъже в професии като медицински сестри, т.е. няма разделение, което да сложи професиите под общ знаменател. Всичко зависи от това как всеки един от нас ще възприеме себе си и с какви нагласи и увереност ще подходи към дадена работа.

Ако една жена, например, смята че влиза в „мъжка“ сфера, вярвам, че тя ще се чувства доста неловко, защото ще се ограничи от собствените си стереотипи. За мен, това никога не е стояло като въпрос. Аз стартирах професията и развитието си в ИТ сектора с ясното съзнание, че това е място, където работят професионалисти, пред които всеки трябва да се доказвам, а не с идеята, че навлизам в сфера, където има повече мъже…

Случвало ли се е да Ви подценяват, само защото сте жена?

- Не, категорично. Винаги съм се държала като професионалист, който търси същото отношение от колегите си. Това, че съм жена не ме прави по-слаба, напротив, прави ме по-силна, по-упорита и търсеща перфекционизъм. Независимо дали е мъж или жена, важното е служителят да има необходимия опит, да е отдаден на това което прави и да работи така, че да предоставя качествени услуги.

Какви са предизвикателствата пред жените, които искат да заемат ръководни позиции в технологичния бранш?

- Предизвикателствата са най-вече да намерят баланс между работата и семейството. Успешната кариера налага всеки да е в течение с иновациите, да се адаптира с динамиката, непрекъснато да се учи и развива, за да може да е конкурентен. За жените, това изисква малко повече усилия, тъй като основната грижа за децата и семейството се пада именно на тях. И това е нормално, все пак връзката майка-дете е много силна. Аз лично съм намерила този баланс, защото вярвам, че инвестирайки в себе си, инвестирам и в бъдещето на моето дете и му предавам своя опит.

Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Абе, ще видиш, като започнем и сами да се перем - и прахът за пране ще стане мъжка играчка. Жените интригантстват от суета - коя е по-хубава, коя е по-наточена. Въпросът е, че замесват работата като поле за подобно съперничество и бъркат формулите на Виет със спирала за мигли. Ако са на позиции - за нас, бастуните, остава само мъката да се въздържаш и да не извадиш "дебелата Берта".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 6 години
няма и да видиш, щото колата е мъжка играчка :):) ... виж гол мъж върху прах за пране може и да видиш, хахахахаАбе въобще колкото пъти съм имал жена за шеф винаги са били неадекватни към ситуацията и създават интриги. Просто на жените им е трудно да мислят нестандартно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
pinoccio
преди 6 години
Мдааа, истината е, че светът така или иначе си остава мъжки. Когато видя реклама на кола, на капака на която се е излегнал гол мъж, с премрежен от страст поглед и дърпащ неистово ръчната, тогава ще повяврвам, че феминизмът е победил. А, дотогава ще си играем на "Дзендъри и изкуството да караш колело без рамка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Съжалявам че е на английски, но за който се интересува за какво става по въпроса в САЩ (за матриархта който го възцаряват там; книгата я има и като аудиобоок из интернет пространството):The Myth of Male Power: Why Men Are the Disposable Sex by WArren FArrellfile:///C:/Users/Desktop/Downloads/35-1-154-1-10-20120522.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
като започнем с това, че опитът и е малко за подобни позиции и минем през това, че образованието и няма нищо общо дори със сектора - очевидно е и по какъв начин е напредвала.Срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
khao
преди 6 години
До някъде офцата от статията е права, тя е станала мениджър щото е жена, не щото може да ръководи хора... за съжалени белите хетеросексуални мъже са най-дискриминирани. Даже ако се цаните за чистач на макдоналдс, но с теб ЦВ са пуснали не-гър или жена ... познай кой ще наемат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Поредният феминистко-джендърски коктейл на Инвестора ! Абе не се навирайте за работи , дето Господ не ви е отредил !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
В нашата дори няма жени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 0
Miraka
преди 6 години
Като гледам по строителните обекти е пълно с жени и като мине някой мъж му подсвиркват закачливо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
atb
преди 6 години
Плоска статия с много захаросани приказки и клишета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още