IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските автомобилни концерни забъркаха нов мегаскандал

Volkswagen, Daimler, BMW и Bosch може би са финансирали опити с тестове с вредни емисии не само върху маймуни, но и върху хора

15:24 | 29.01.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силно критикуваният заради опитите с маймуни германски съюз на автомобилната асоциация за научни изследвания е финансирал противоречив експеримент с хора. Изследователският институт, финансиран от германски производители на автомобили (EUGT - Европейската изследователска група за околна среда и здраве в транспортния сектор), е провеждал експерименти върху хора за въздействието на азотен диоксид - един от газовете, отделяни от двигателите, съобщи в неделя всекидневникът Stuttgarter Zeitung.

Автомобилните газове се считат за най-големия източник на замърсяването с азотен диоксид. В публикувано през 2016 г. проучването 25 млади, здрави хора са вдишвали газа в продължение на няколко часа в различни концентрации в един институт на Университета в Аахен и след това са били изследвани. Последствията за човешкия организъм от газовете не са били определени, когато изследването е било публикувано.

В EUGT влизат Volkswagen, Daimler, BMW и Bosch. Асоциацията е била разтурена през лятото на 2017 г. Тя попадна под сериозна критика едва преди няколко дни заради експеримент с вредни емисии с маймуни, проведен в САЩ. За тях в петък съобщи New York Times. Експериментите върху животните са правени през 2014 г. от Изследователския респираторен институт по договор, в който Volkswagen  е бил основният възложител, твърдят двама души, които са ръководили опитите.

Маймуните са били принудени да дишат отработените газове от дизелов двигател на Volkswagen, за който година по-късно се разбра, че е оборудван с компютърна програма, прикриваща факта, че емисиите са над допустимото.

Volkswagen призна, че е използвал маймуни в експеримента, при който те са били принудени да вдишват отработените газове на дизеловите двигатели. Така се е проверявала токсичността на вредните емисии, отделяни от моторите.

„Използваните научни методи са погрешни и щеше да бъде по-добре тези тестове изобщо да не бъдат провеждани. Volkswagen осъжда всички форми на злоупотреба с животни и помоли за прошка заради това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица”, се казва в изявление на компанията.

Тестовете са били проведени през 2014 г., тоест около година преди да избухне скандалът с манипулираните дизелови двигатели на концерна. Той нанесе огромни щети на германския производител, като той все още не е отшумял напълно.

Предназначението на опитите е било да се съберат аргументи в защита на дизеловите двигатели след разкрития на Световната здравна организация (СЗО), че отработените от тях газове може да предизвикват ракови заболявания. Не е ясно дали автомобилните компании са знаели за експериментите с маймуни. Пред медията Daimler обяви, че критикува силно опитите и се дистанцира от EUGT.

В понеделник германското правителство осъди опитите с хора и маймуни и настоя мениджърите и на трите компании да вземат мерки.

„Тестовете с маймуни или дори с хора са морално абсолютно неоправдани и повдигат множество важни въпроси за това кой стои зад тях. Надзорните съвети на тези, които са възложили поръчките, носят специална отговорност", заяви правителственият говорител Щефан Зайберт. „Възмущението на десетки хора е абсолютно разбираемо“, добави той.

По думите му концерните трябва да ограничават емисиите на вредни газове и да спазват граничните показатели, а не да доказват предполагаемата липса на вреда на газовете. 

Междувременно също в понеделник Надзорният съвет на Volkswagen призова за незабавно разследване на това кой е поръчал тестовете. "Ще сторя всичко по силите си този въпрос да бъде разследван най-подробно. Който е отговорен, трябва да си понесе последствията", заяви председателят на съвета Ханс Дитер Пьоч.

Подобен призив идва и от Бернд Остерло, ръководителят на работническия съвет на компанията. Пред Die Welt той настоява за обстойна проверка, а замесените в опитите с маймуните мениджъри следвало да понесат отговорност.

Министърът на икономиката на Долна Саксония (която е един от големите акционери във Volkswagen) Бернд Алтусман призова "да не се прикрива и омаловажава нищо, всичко трябва да бъде показано". Според него тестовете са били "глупави" и в тях са прекрачени "морални граници“.

Daimler също осъди остро проучванията и твърди, че не e имала влияние върху формата на тестовете. „Въпреки това ние започваме подробно разследване по въпроса“, обяви компанията в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
troika
преди 6 години
Тука някои хора вече са се сетили за асоциацията с газовите камери на нацистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Стефчо
преди 6 години
фирми на окупирана държава не могат да бъдат конкуренти с фирми на окупатора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Явно старите немски традиции не отмират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
Todor Sabev
преди 6 години
Да спазим традициите по времето на третия Райх. И Йозиф Менгеле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Да ги омешат с още "арабели" и ще се оправят нещата. Ще си имаме мързеливи и смърдящи "нацисти, чакащи за помощи. Сименс, Бош, Дойче Банк, БМВ, Крупс...списъкът е огромен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
national power
преди 6 години
Истинското лице на капитализма и Запада.Алчност безкруполност никаква мисъл за човека.Къде ще ги носите тия пари бе *** с тира сте тръгнали към гробищата чакат ви болести старост и смърт *** и глупаците алчни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още