IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕС имат готовност да отговорят на търговски ограничения от САЩ

Доналд Тръмп заяви преди ден, че търговската политика на общността е "много нечестна"

17:51 | 29.01.18 г. 1
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

В Европейската комисия (ЕК) вярваме, че от търговската политика могат да спечелят всички, каза в обедния брифинг в Брюксел говорителят на институцията Маргаритис Схинас. Неговият коментар е по повод интервю на американския президент Доналд Тръмп, който заяви през почивните дни в интервю за ITV, че Европейският съюз (ЕС) води "много нечестна" търговска политика.

"За нас търговската политика не е игра с нулев резултат, не става въпрос за победители и губещи", каза Схинас.
За ЕС търговските въпроси трябва да бъдат отворени и честни, базирани на правилата, обясни още говорителят на Комисията.

"ЕС е готов да реагира бързо и адекватно в случай, че износът ни бъде засегнат от каквито и да било ограничителни търговски мерки, наложени от САЩ", категоричен беше Схинас пред журналистите в сградата на ЕК. 

Той обаче отказа да уточни дали в Брюксел има сигнали, че Вашингтон готви някакви мерки срещу европейските стоки, както и да даде повече подробности относно какво би означавало "бърз и адекватен" отговор.

По време на брифинга, излъчен във видеосистемата на ЕК, беше припомнено, че ЕС и САЩ са прекратили преговорите за подписване на Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP). В момента ЕК се опитва да анализира кога и как тези разговори могат да бъдат подновени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
ЕС не е Канада или Мексико и Тръмп да се гъбарка с тях както си иска Е С е най големия производител и износител на селскостопанска продукция в света Най големия производител на автомобили и самолети Интелигентно население и стара култура И много интересно Колкото по вече Тръмп издига лозунга -Америка преди всичко толкова по вече нараства търговския дефицит на С А Щ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още