IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за добива на природен газ у нас вече са конфиденциални

Статистиката показва ръст на производството на електроенергия, но придружен от съществен спад на добива на твърди горива през ноември

12:38 | 30.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От ноември 2017 г. данните за добив на природен газ в България вече са конфиденциални, става ясно от публикуваната от Националния статистически институт (НСИ) енергийна статистика.

В последните месеци данните показваха непрекъснат спад на добива, който достигна до едва 3 млн. куб. метра в края на октомври.

От публикуваните за ноември 2017 г. данни се вижда увеличаване на производството на електроенергия до малко над 4 хил. гигаватчаса. Това е повишение от 17,3% спрямо октомври, а на годишна база ръстът е от 4 на сто.

Голяма част от произведената електроенергия е реализирана на вътрешния пазар - 3,07 хил. гигаватчаса. За месец увеличението е от 11,5%, а спрямо ноември 2016 г. повишението е от 1,4 на сто. През ноември имаше рязко захлаждане, което е причината и за увеличеното потребление на електроенергия.

Данните на НСИ показват още, че ръстът в производството на електроенергия обаче е съпроводен от съществен спад на добива на твърди горива  - с 16,7% на месечна и 18,2% на годишна база до 2,83 млн. тона.

Намаляват и доставките на твърди горива до 2,92 млн. тона. Това е с 16,2% по-малко спрямо октомври и с 18,2% спрямо ноември 2016 г. Разликата между добива и доставените на вътрешния пазар количества твърди горива се дължи на вноса.

През ноември доставките на природен газ в България са 330 млн. куб. метра, като не става ясно колко от тях са от местен добив и колко - от внос. На месечна база ръстът на доставените количества газ на пазара е от 33,1%, но спрямо миналия ноември има спад от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 6 години
А защо няма обосновка поради каква причина тези данни са станали недостъпни?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
sosi
преди 6 години
Невероятно. Навсякъде в света се стремят към прозрачност, а у нас към засекретяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още