IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Междузвездни войни: Последните джедаи" губи инерция

Все повече главоболия могат да застигнат Walt Disney

15:22 | 30.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шест години, след като Walt Disney похарчи 4 млрд. долара за придобиването на франчайза, „Междузвездни войни“ изглежда не толкова бляскав. Въпреки че беше един от най-успешните филми на миналата година, „Междузвездни войни: Последните джедаи“ не успя да отговори на очакванията на Wall Street заради бързото си падане в боксофиса, спада на продажбите на играчи и слабото представяне в Китай, пише в свой анализ Wall Street Journal.

“Последните джедаи“ генерира 1,3 млрд. долара в световния боксофис – повече от всеки филм, излязъл през 2017 г., и се нарежда на девето място по приходи за всички времена. Проблемите, които Disney има в момента, са такива, каквито другите компании от развлекателния бизнес наистина искат да имат. Но при придобивка, която е толкова ценна, колкото „Междузвездни войни“, всеки знак, че публиката губи ентусиазъм, е притеснителна и може да подсказва за тенденция на доста скъпо пропадане.

Disney имаше невероятен старт с „Междузвездни войни“, но сега изглежда франчайзът губи от блясъка си, твърди Бартън Крокет, анализатор в B. Riley FBR.

В Холивуд студиата поставят като приоритет франчайзите, които могат да имат продължения, и си осигуряват максимално влияние при преговорите с кината. Ако сагата „Междузвездни войни“ започва да губи статуса си на „нещо, което трябва да се види“, това би могло да доведе до проблеми за компанията.

В САЩ и Канада „Последните джедаи“ събра 220 млн. долара в дебютния си уикенд, малко под приходите от дебюта на „Силата се пробужда“ - 248 млн. долара. На фона на предимно позитивните отзиви новата лента изглеждаше като поредния филм от „Междузвездни войни“, който ще се радва на дълъг и добър успех.

До средата на януари филмът събираше под половината от дневните приходи на „Силата се пробужда“ по същото време две години по-рано и дори по-малко от „Rogue One” от 2016 г., в който не участваха ключови герои в главните роли.

Дейв Холис, който отговаря за кинодистрибуцията в Disney, коментира в интервю, че приходите на „Последните джедаи“ в боксофиса са колкото компанията е очаквала. Той посочва, че вторият филм от предишните трилогии от „Междузвездни войни“ също са събирали по-малко средства от предшествениците си.

Не всички поредици следват тази схема. Marvel Studios, за която Disney плати други 4 млрд. долара, за да я придобие, е пуснала 17 филма за супергерои през последните 10 години, без никаква следа от забавяне на представянето им в боксофиса.

Продажбите на играчки от серията „Междузвездни войни“ по време на коледния сезон през 2017 г. бяха най-слабите, откакто Disney пусна бранда през 2015 г., посочват от NPD Group. За цялата година това се оказа бранд номер две за играчки в САЩ, изоставайки зад Nerf. През 2016 г. обаче „Междузвездни войни“ беше на първо място.

Джон Силвърман, изпълнителен вицепрезидент по лицензирането в Disney Consumer Products, посочва, че марката остава номер едно франчайз на играчки по време на коледните празници в глобален мащаб.

Играта на Electronic Arts “Star Wars Battlefront II” е напът да продаде между 10 и 12 млн. копия в сравнение с 14 млн. продадени бройки от първата част от 2015 г., твърдят анализатори. Това отчасти се дължи на плана за продажбата на виртуални стоки, които да дават на онези, които харчат най-много, конкурентно предимство – план, който беше отменен преди старта заради протести от страна на потребителите.

Говорител на EA е отказал да коментира.

В глобален мащаб „Последните джедаи“ е събрал близо 700 млн. долара, или със 180 млн. повече от „Rogue One”, но с 430 млн. долара по-малко от „Силата се пробужда“.

Ако публиката има нужда от почивка от „Междузвездни войни“, тя няма да получи такава тази година, тъй като е планирана нова лента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
абсолютно нормално, прецакаха основата идея на филма ! В САЩ и Канада Последните джедаи събра 220 млн. долара в дебютния си уикенд, малко под приходите от дебюта на Силата се пробужда - 248 млн. долара. --> това не е малко, над 10% спад за мен не е малко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още