IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът стартира новата седмица с печалби

Доходността на американските държавни облигации се повиши до 3-годишен връх

11:55 | 30.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Доларът поскъпна в понеделник срещу кошница от валути, тъй като доходността на американските облигации се покачи, а търговците са в очакване срещата на Федералния резерв и доклада за работните места в САЩ, който ще бъде публикуван в края на седмицата. Еврото и британският паунд претърпяха дълбока корекция. Доларовият индекс, измерващ силата на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, се повиши с 0,38% до 89,41 пункта. На месечна база измерителят се е понижил с 3%.

"Повечето трейдъри на пазара държат дълги позиции към еврото в момента, както и къси спрямо долара", каза Дъглас Бортуик, управляващ директор и директор на Chapdelaine Foreign Exchange в Ню Йорк. "През нощта видяхме печалби, не на гърба на новини, а заради хора, които вече разполагат със значителни позиции". Бортуик добави, че трейдърите изпитват известна несигурност през тази седмица заради срещата на Фед, на която съществува вероятност за повишение на лихвените проценти. Данните на Ройтерс показват, че пазарните очаквания са за 3 увеличения на лихвите от Фед тази година, започвайки през март, въпреки че някои анализатори, включително от Goldman Sachs и JP Morgan Asset Management, очакват Федералният резерв да повиши лихвите 4 пъти.

Пазарните участници също очакват отчета на Министерството на труда на САЩ, който ще бъде публикуван в петък. Той ще включва данните за неселскостопанската заетост, средните почасови заплати и равнището на безработица. В понеделник в доклад на американското министерство на търговията беше обявено, че потребителските разходи в САЩ са нараснали силно през декември, но спестяванията са се понижили до 10-годишно дъно. Доларът поскъпна незначително след отчета. Данни от изминалия петък показаха, че икономическият растеж в САЩ се увеличил до 2,3% през 2017 г., което изпреварва растежа от 1,5%, регистриран през 2016 г. Министърът на финансите Стивън Манучин даде интервю, с което повлия сериозно на зелените пари през изминалата седмица с мълчаливото си одобрение на слабия долар. В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е застъпник на идеята за силен долар, се опитва да сведе до минимум коментарите на Манучин, които обаче вече се бяха натежали на зелените пари.

Доходността на американските държавни облигации се повиши до 3-годишен връх в понеделник, след като коментарите на служители на Европейската централна банка добавиха към очакванията, че централните банки в световен мащаб ще намалят стимулите, тъй като икономическите перспективи се подобряват. Десетгодишната доходност на щатските ДЦК достигна 2,71%, което е най-високата доходност от началото на 2014 г.

Акциите в САЩ отбелязаха най-големия спад от началото на годината на фона на ралито при държавните облигации, което породи загриженост, че евентуалното повишение на лихвените проценти ще секне бичите настроения на капиталовия пазар. Широкият S&P500 намаля с 0,7%, за да затвори на 2 853,53 пункта, което е само пета сесия от годината на спад. Индустриалният Dow Jones падна със 177,23 пункта до 26 439,48 пункта - най-големият спад отбелязан през 2018 г. Технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 0,5% и затвори на 7 466,51 пункта. Комуналните услуги, телекомуникациите и недвижимите имоти бяха сред най-лошо представилият се сектор в понеделник. Тези сектори са отрицателно повлияни от по-високите лихвени проценти.

Междувременно акциите на Goldman Sachs и Bank of America се възползват от по-високите лихвени проценти и се поскъпнаха съответно с 1,6% и 0,25%. На ценните книжа влияние оказват и добрия сезон на отчетите. От компаниите в S&P500, 78% са обявили, че са надминали очакванията си за продажбите, докато 77% са надминали очакванията си за приходите, според FactSet. Boeing, McDonald's, Apple, Chevron и Facebook са сред корпорациите, които ще обявят резултатите си по-късно тази седмица.

Петролът се понижи в понеделник, повлиян от поскъпващия долар и покачващото се производство на суров петрол в САЩ. Все пак цените на „черното злато“ се насочват към постигане на голямо повишение на месечна база.
Златото също беше повлияно от поскъпващия долар и повишаването на доходността на 10-годишните американски облигации и претърпя корекция в понеделник. Ценните кюлчета са се повишили с повече от 3% този месец, като дори достигнаха и до най-високата си стойност от август 2016 г. Силата на златото се дължи главно на спада в индекса на долара до 3-годишно дъно. Спот металът поевтиня с 0,53% до 1 342,63 долара за унция. Сред другите благородни метали цената на среброто се е понижи с 1,15% до 17,19 долара за тройунция. Ценният метал поскъпна с 2,3% през изминалата седмица. Платината, която досега е най-добре представящия се благороден метал за тази година, поевтиня с 0,19% до 1007,60 долара в понеделник. Паладият изтри 0,56% от стойността си до 1 085,74 долара за унция.

През днешния ден се очаква умерена волатилност, като най-важните събития за деня ще дойдат първо от САЩ в 17:00 часа българско време с обявяването на резултатите от индекса за потребителското доверие в икономиката. От 17:30 часа от трибуната на централната банка на Великобритания ще говори председателят Марк Карни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/NZD

В анализа си от вчера писахме, че EUR/NZD запазва потенциала си за движение в посока нагоре и поевтиняването най-вероятно е корективно.

Днес вече ценовото поведение дава индикации за подновяване на покупките. Ключов ще бъде евентуалният пробив и задържане на цената над съпротивата, минаваща през последните два върха, гледайки 4H времева рамка.

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Spartakk
преди 6 години
Напред $
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още