IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 21-ва в света по прозрачност на бюджета

Според нов доклад основен проблем е липсата на участие на обществото при създаването и надзора над финансовия план

13:54 | 30.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България се нарежда на 21-во място от общо 115 страни по прозрачност на бюджета, с което се оказва сред държавите със значително ниво на прозрачност, посочва се в доклада Open Budget Index 2017. Документът се изготвя на всеки две години от организацията International Budget Partnership (IBP), която проучва държавните бюджети на различните страни.

Според изследването България събира 66 точки от общо 100. IBP посочва, че страните с оценка над 60 точки предоставят достатъчно информация за бюджета, с която позволяват на обществото да се ангажира в бюджетните обсъждания информирано, както и осигуряват адекватни практики за надзор.

Страната ни бележи добър ръст в представянето си в рамките на индекса, като само преди десетина години – през 2006 г., оценката ни е била от 47 пункта.

Докладът посочва, че страната може да предприеме няколко стъпки, за да подобри прозрачността на бюджета. Една от препоръките е да се увеличи информацията и данните по финансовата позиция на правителството и разходите в проектобюджета. Другата основна препоръка е да се предоставя подробна информация за сравненията между планираните нефинансови резултати и реалните такива в годишния доклад.

В същото време България се представя доста слабо по един от подпоказателите на доклада – този за участието на обществеността в процеса, събирайки едва 22 от 100 точки. Резултатът въпреки това е по-добър от средния за света, който е на ниво от 12 пункта.

Препоръката на авторите на доклада в това отношение е България по-активно да ангажира гражданите или гражданските организации, които представляват уязвими или слабо представени общности по време на създаването и проследяването прилагането на държавния бюджет.

Препоръчват се и законодателни изслушвания по доклада на одиторите, на които да свидетелстват членове на обществени или граждански организации. Допълнителен подход е създаването на официални механизми, с които обществеността да може да помага на одиторските институции при формулирането на одиторската програма и участие в самите разследвания.

Сравнение на оценката за прозрачност на бюджета на България спрямо други страни. Графика: IBP

По втория подпоказател на доклада – бюджетния надзор, България събира общо 59 от 100 точки. Според авторите това означава, че зак?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
И каква е хубавата новина? Коя от препоръките по отношение на бюджета бе разгледана, не казвам приета. Прозрачен е защото се крепи на кредити, а не защото е публично обсъждан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Сегашната неправилната структура на приходите и разходите на държавния бюджет подсигурява провалът на правителството.Заради допусканата грешка, колкото по-добре се изпълнява бюджета толкова е по-голям провалът на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Money
преди 6 години
Хубаво е, че има и добри новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още