IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦРУ: Китай е също толкова голяма заплаха за Запада, колкото и Русия

Директорът на управлението Майк Помпео посочи също, че очаква намеса на Москва и по време на изборите за Конгрес по-късно през годината

18:16 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на ЦРУ Майк Помпео.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Директорът на ЦРУ Майк Помпео. Снимка: Ройтерс

Китайските усилия за упражняване на скрито влияние върху Запада са също толкова тревожни, колкото руската подривна дейност. Това заяви директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Майк Помпео в специално интервю за ВВС.

По думите му Пекин дори оставя по-голямо впечатление, че извършва подобни действия. Като пример Помпео даде опитите за кражба на американска търговска информация и прокарването на китайско влияние в училища и болници, достигащо според него дори до Европа и Великобритания.

„Виждаме това в нашите училища, виждаме това в нашите болници и медицински системи. Виждаме го в корпоративна Америка. Това е вярно и за други части на света... включително Европа и Великобритания“, посочи той.

По думите му обаче със засилена съвместна работа отделните страни биха могли да се противопоставят на китайските усилия за увеличаване на влиянието си на Запад.

По-рано тази година бивш служител на ЦРУ беше арестуван по обвинения, че е запазил класифицирана информация, като делото срещу него се смята, че е свързано с разкриването на операциите на управлението в Китай. В двете години преди ареста близо 20 американски информатори в страната бяха убити или арестувани – един от най-големите провали на раузнавателната служба през последните години, посочва още ВВС.

По отношение на Русия Помпео направи предположение, че страната ще се опита да окаже влияние и върху предстоящите избори за Конгрес на САЩ през ноември, допълвайки, че не се наблюдава значително намаляване на подривната дейност на Москва по отношение на Европа и САЩ. Въпреки съмненията си той допълни, че очаква ефектът върху вота да е незначителен и той да се проведе „свободно и честно“.

Помпео посочи, че въпреки сътрудничеството на антитерористично ниво, той гледа на Русия основно като на противник и споделя притесненията на много европейски държави за нейните действия.

В интервюто за британската медия Помпео коментира и темата със Северна Корея. По думите му Пхенян може да нанесе ядрен удар по територията на САЩ от едва няколко месеца.

На въпрос дали е възможно севернокорейският лидер Ким Чен Ун да бъде отстранен от поста или да му бъде попречено да изстреля атомна ракета Помпео заяви, че „много неща са възможни“, но не уточни какво точно има предвид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още