IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите сценария за преодоляване на липсата на работна ръка в България

Ремиграцията е добър вариант, но доходите не може да се разглеждат като единствен стимул, смята вицепремиерът Томислав Дончев

15:34 | 30.01.18 г. 39
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Три сценария за преодоляване на липсата на работна ръка в България предложи вицепремиерът Томислав Дончев - активиране на неактивните безработни българи, ремиграция на тези българи, които в момента работят в чужбина, и привличане на чужди работници от трети страни. Това стана в рамките на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството с акцент върху основния проблем на пазара на труда в момента - как България да постигне устойчив ръст, докато губи човешки капитал.

Що с отнася до първия вариант - активирането на безработните българи, които са неактивни – около 200 хиляди души, Дончев призна, че това е трудна задача, тъй като около 75 хил. от тях са дълготрайно безработни и освен че са нискообразовани, са и без трудови навици. По думите му става дума дори за десоциализация.

Безспорно ремиграцията е добър вариант, посочи вицепремиерът, както и привличането на работна сила от трети държави с български общности. По думите му този сценарий работи, а и вече са видими резултатите особено в сферата на услугите.

Относно варианта с ремиграцията Дончев каза, че около 11 хиляди българи се връщат годишно в страната, което е два пъти по-малко от темпа на емиграцията и изтъкна, че трябва да се работи по този сценарий като се анализира в детайли. 

Заплатата е основен движещ фактор, призна той, но беше категоричен, че не може да се водим само от доходите като единствен стимул. Той акцентира върху комплекса от фактори, които трябва да са налице, за да говорим за ремиграция и то на качествена работна сила. В този смисъл Дончев посочи два резерва, които са неизчерпани – жилищна политика на първо място, тъй като в страната има много необитаеми жилища. Ако местните власти разполагат със свободни жилищни фондове, може да се предлага като стимул, каза вицепремиерът.

Социалният министър Бисер Петков посочи дисбалансите на пазара на труда и се съгласи с Дончев, че ключовите стъпки са активиране на неактивните на трудовия пазар, ремиграцията и вносът на работна ръка.

Като предизвикателствата пред ремиграцията той открои нуждата да се посочи на тези хора къде ще работят, какво ще бъде възнаграждението им, каква ще бъде средата за семействата им, включително обучението на децата им, жилищата им.

Той каза, че чрез трудовите аташета на България в пет държави ще се организират кариерни форуми с конкретни пакети и оферти към българите, за да се върнат у нас. Вече беше организиран подобен форум във Виена, припомни Петков и уточни, че тази година ще бъдат организирани такива форуми в Лондон и Берлин.

Що се отнася до привличането на работна сила от трети държави, социалният министър напомни, че беше либерализиран режимът за сезонните дейности, както и този за висококвалифицирана заетост чрез облекченията за получаване на синя карта.

Може да се работи още и по баланса между личния и професионалния живот, има резерви по отношение на дългото майчинство например, каза Бисер Петков.

От ключово значение е подобряването на бизнес средата, овладяване на пропуските във висшето образование, изтъкна Дитмар Думлих, ръководител за региона на България, Румъния и Турция на Европейска инвестиционна банка (ЕИБ).

Когато експерт решава дали да се установи в дадена държава, се интересува от заплатата, адекватните медицински услуги, как ще живее семейството му, административни услуги и др., каза той. За него решаването на проблема с липсата на кадри за икономиката минава през създаването на екосистема, така че хората да имат усещане, че животът им е добър.

България е изправена пред исторически шанс, смята Дитмар Думлих. Той каза, че България още разполага с европейските фондове и е хубаво да засили усвояването им. Той напомни, че ЕИБ също има програми за съфинансиране, така че да се привлекат българските работници обратно в страната си. Имате и друга възможност, обърна се той към представителите на правителството - да се възползвате от нулевите лихви и да изчистите дълговете от баланса си. По думите му си струва рискът да се инвестира в иновативни инструменти за финансиране на иновативни компании,

Ксавие Марсенак, вицепредседател на борда на директорите в Telus Interndtional Europe, разкри каналите, които фирмата им у нас използва вече няколко години, за да привлича кадри. Той посочи, че от години привличат от служители от ЕС, също и българи, които работят в чужбина, като им предлагат финансови стимули за определен период от време, хотелско настаняване, самолетни билети и др.

Шон Бош, генерален мениджър на ALC, се включи в дискусията, като заяви, че компанията в България е готова да наеме неквалифицираните безработни хора, които са тук, и да ги обучи за нуждите на бизнеса им. Това е възможност, която не трябва да се изпуска, каза той, отчитайки, че зад граница заплатите са по-високи, но и разходите са повече.

Емиграцията е загуба за българската икономика. Икономиката на страната щеше да е с 4 млрд. лева по-голяма към 2016 г., ако нямаше емигранти. Това беше един от акцентите от проучването на Капитал и Colliers International, представен от Марк Робинсън.

Българската емиграция намалява според статистиката, но все пак около 700 хил. българи са в чужбина към момента - повечето са в Германия, Испания, Великобритания, каза той.

Според него проблемът с недостига на работна сила може да се реши чрез преструктуриране на публичния сектор, въвеждането на електронното управление, увеличаване на базата на уменията на работната сила в посока производителност. На следващо място да се увеличи процентът на активното население в страната. Друго решение е обратната миграция в страната, посочи Робинсън, представяйки проучването.

Той изтъкна, че нито едно правителство в Европа не е направило достатъчно по този проблем. Що се отнася до правителството на България, той каза, че то може да направи още по въпроса освен поддържането на ниски данъци.

България вече от десет години прави това, но това не доведе до вълна на чужди инвестиции, каза Робинсън. България трябва да улесни стартирането на собствен бизнес, посъветва експертът. Трябва да се подобри положението с корупцията, допълни той.

Ако 14 хил. българи продължат да напускат ежегодно България, до 2030 г. работещите ще намалеят драстично, прогнозира той.

При връщане на българите на работа в страната ще си гарантирате 3,7 милиона души на трудовия пазар и това е силата на имиграцията, което реално може да допринесе за реален икономически растеж, посочи Робинсън. Иначе икономиката на България ще спре да нараства през 2027 г. При обратно връщане ръстът на икономиката може да бъде съществен, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 17 rate down comment 1
Alx
преди 6 години
Когато един млад човек трябва да живее в чужд град не виждам причина този град да се казва София, когато може да избере Берлин/Лондон и тн.. Защо да живее в тази мръсотия? Нищо не и е "като хората" на "нашата" Столица, в и крайна сметка почти всеки нормален европейски град е на 2-3часа със самолет!? София само може да бъде етап/стъпка за младите хора, и това е етапа/стъпката преди чужбина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 1
ivan.ivanov
преди 6 години
Нищо НЕ може да задържи, който и` да било в България при такива работодатели, управници, здравеопазване и правоохранителни органи. Питали ли сте се, каква е причината хората да напускат страната? Отговорете на този въпрос и ще откриете причините. За да останат хората в България, трябва да отстраните причините, които ги карат да напускат. Това са моите отговори.Некоректни работодатели - НЕ плащат осигуровки или НЕ осигуряват на реална заплата, НЕ спазват трудовото законодателство, карат служителите да работят в извънработно време, но не им плащат за това.Ниски заплати - компаниите правят огромни печалби на гърба на своите служители, но НЕ дават достойни заплати, които да помогнат на хората да живеят нормално и да се грижат за своите семейства.Наработеща съдебна система и корупция - дори и да тръгнеш да си търсиш правата, съдейки некоректен работодател, то никога няма да спечелиш. Правораздавателните органи работят за тези с многото пари. Смяташ ли, че ще получиш справедливост при нужда?!?Здравеопазването се е превърнало в рекет от страна на здравните служители. Ако имаш пари да им платиш, ще бъдеш излекуван. Ако си платиш, ще получиш здравни грижи и ще живееш. В противен случай, няма да получиш адекватно лечение.Кажи ми, има ли смисъл да останеш и да работиш в България?!? Какво бъдеще има за теб и твоето семейство в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 1
ivan.ivanov
преди 6 години
Работодателите реват, защото опряха до ромите да им работят, а ромите НЕ могат да четат и пишат. Не останаха хора, които да създават продукти с висока добавена стойност.Тъй наречените "велики предприемачи" в България изградиха своите предприятия на гърба на работливият трудолюбив българин. Конкурентоспособността им се дължеше на ниските заплати, които плащаха и данъците, които укриваха.Но българите сме умен народ. Не позволяваме да бъдем лъгани и мачкани. Намерихме по-добро място за живеене на Запад.НЕкоректните работодатели започнаха да губят своята конкурентоспособност. Не останаха хора, които да им работят за без пари. Остава им само едно...да фалират заради собствената си алчност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 10
coder
преди 6 години
Почти всекидневно чета, за международни компании, които откриват офиси/заводи у нас. Кой те кара да се реализираш в Силистра и Видин? Говорим за избор България - чужбина. Как очаквате една страна, осакатявана 45 години, за един миг да догони по доходи Германия например? Народа е покварен умствено и единствено незасегнатите интелигентни млади и информираните зрели/стари могат да дърпат държавата напред. За съжаление прехода се осъществи до голяма степен от ДС. Тук имате възможности, а там сте поредните, които са се захласнали по златната треска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 4
cido
преди 6 години
Пропуснах да подсетя началниците: - да съкратят половината от т.н. NGO, дето само провеждат чужди интереси, развалят работната атмосфера в страната - да забранят хазарта - да ограничат рекламитеИ от трите ще излязат трудови ресурси за реално производство на пари, морал, обич и любов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 0
cido
преди 6 години
1. България не е раазрешила нито един свой важен проблем със собствени сили, като наблюденията ми датират поне от 35-40 години! Нито по време на соц- а, нито сега. Всички положителни промени / от гл.т. на населението / стават с външна намеса.2. Дали г-н Вицепремиера няма да се досети да направи съкращения в безсмислено раздутата администрация, в неработещото МВР, в трудоемките административни процедури и така да освободи трудов ресурс....НЕВЯРВАМ, ЩОТО ПАРТИЙЦИТЕ И ПРЕДИ И СЕГА НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Всяка система се саморазрушава след като работещите от частния сектор (въпросната работна ръка) спрат да работят (разбирай изчезнат изтощени, спрат или емигрират като допринасящи с данъци за бюджета). Раздутия неефективен и корумпиран държавен апарат отдавна е хрантутен с все по-големи заеми (с които политиците обричат в робство бъдещите поколения (и нашите започнаха така, по светлия пример на западните по-развити)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 15
majnata
преди 6 години
Ми стой си там бе ... нали живееш "прекалено заможно" ...какъв го дириш в Бе-ге-то...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 6
Alx
преди 6 години
България няма работеща икономика, това което ни крепи в момента е "икономика на еврофондовете". Върви се реализирай в Силистра или Видин? или купи жилище в престижен квартал в София с една заплата? Или прави бизнес и се бори с конкуренцията която усвоява еврофондове до припадък. Като притеглиш плюсовете и минусите ако си поне малко работлив и ти е писнало от беззаконие и корупция събираш багажа... и ако сега ти се струва че след време положението ще се подобри само почакай студения душ който ще дойде със спирането на еврофондовете. ;) тогава ще дойде същинския апокалипсис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 2
coolio
преди 6 години
3, проблемите, които нр 1 посочва са много сериозни и дори апокалиптични. Аз живея от доста време със семейството си в чужбина, при това прекалено заможно, но Бг ни липсва и всеки месец без изключение си идваме за по няколко дни, седмица или 2. Миналата година решихме да се върнем за постоянно и беше адски изнервящо, ама адски, издържахме 7-8 месеца и обратно. Огромна бюрокрация, висене на опашки за направо безумни неща, сблъскахме се със здравната система покрай децата, няма да казвам през какви абсурди и стрес минахме и накрая пак опряхме до здравната система в западна Европа, образованието и детските градини са абсурдни, всеки крие данъци, иска подкупи и тн... Въздухът и мръсотията в София са направо трагични... Да, мога да живея в затворен комплект като София Парк, да си пращам децата в частни училища, за прегледи да ходим на запад и като цяло да ги изолирам от простотията наоколо, ама ми се струва безумно плащайки данъци в Бг и неполучавайки нищо в замяна и реално животът става доста, ама доста по-скъп от този в западна Европа. За реализацията не съм сигурен, навсякъде има страхотни възможности и глад за качествени кадри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още