IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Инфлацията в Европа остава все още слаба

Подкрепяме политиката на ЕЦБ на продължаване на оказване на подкрепа още известно време, казва Джефри Франкс, директор на МВФ за Европа

15:45 | 30.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Инфлацията в Европа остава все още слаба

Налице е по-силен икономически ръст и по-широк ръст в Европа. Едно от нещата, които силно ни вълнуват, е, че всички 28 страни в ЕС растат позитивно за пръв път от десетилетие. Това е много добра новина за европейската икономика. Но инфлацията все още е сравнително слаба. И имаме и извънредните стимули, които поддържат този ръст“, коментира пред Bloomberg Джефри Франкс, директор на МВФ за Европа.

По думите му фондът подкрепя политиката на ЕЦБ за продължаване на оказване на подкрепа още известно време. „И за изпълнение на критериите за устойчиво увеличение на инфлацията към целта, преди да бъде спряна програмата“.

Според Франск в някои страни, особено в тези с висок дълг, има нужда от изграждане на фискални буфери срещу този момент в бъдеще, когато лихвите ще се повишат. По думите му сега е моментът европейските страни, които може да се окажат в риск при бъдещо затягане на монетарната политика, да изградят нужните буфери, за да се осигурят срещу проблеми, когато стимулите спрат. 

„Проучването, което направихме за конверсиите, показва, че има замръзване на конверсиите на доходите сред страните членки с приемането на еврото. Това не означава непременно, че еврото е причината за стагнацията. Но стагнацията може да доведе до фрустрация, което в резултат да даде популизъм“, коментира още Франск.

Въпреки това той уточнява, че страните, които приеха еврото в Източна Европа след първоначалния старт на валутата, се адаптират добре. „Говорим за Балтийските страни, Словакия, Малта и др. Имаше значителна конверсия на доходите“, пояснява той.

Кога може да очакваме завършен банков съюз – вижте в целия материал на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Alx
преди 6 години
На острова след Брекзит се заформи прилична (негласна/неофициална) инфлация, храната и др основни продукти тръгнаха значително нагоре, но като гледам хората не са никак доволни от това?! Ако това е целта, дано да НЕ я постигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още