IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer отчете бонус от 11 млрд. долара заради данъчната реформа в САЩ

Това, както и засиленото търсене на нейни продукти, са помогнали на компанията да изпревари очакванията на анализаторите

17:20 | 30.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на лекарства Pfizer изпревари очакванията за печалба за последното тримесечие на миналата година. Това се дължи на силното търсене на неговата ваксина срещу пневмония Prevnar, на лекарството срещу рак на гърдата Ibrance, както и на бонус от 11,34 млрд. долара вследствие новата данъчна политика на САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

Акциите на компанията, която предвижда печалбата и приходите за цялата година да надхвърлят оценките на Уолстрийт, увеличиха стойността си с 1,4% до 39,60 долара преди началото на борсовата сесия.

Производителят се присъединява към редица други фармацевтични компании, сред които Johnson & Johnson и AbbVie Inc, които очакват да се възползват от промените в данъчното законодателство, въведени от администрацията на президента Доналд Тръмп миналия месец. 

От Pfizer посочиха, че нетната им печалба за четвъртото тримесечие е нараснала до 12,27 млрд. долара, или 2,02 долара на акция. За сравнение година по-рано тя е била в размер на 775 млн. долара, или 13 цента на акция.

Във връзка с новите данъчни промени Pfizer посочи, че ще плати на САЩ общо 15 млрд. долара данъци за период от осем години заради връщането на активите си от чужбина.

Изключвайки допълнителния бонус от реформата и други еднократни ефекти, компанията отбелязва печалба от 62 цента за акция, задминавайки очакванията на анализатори от 56 цента, посочва още Ройтерс.

Приходите ѝ също отбелязват макар и малко увеличение до 13,70 млрд. долара спрямо очакванията за 13,68 млрд. долара.

За цялата година компанията предвижда печалба на акция от 2,90 долара до 3 долара и приходи между 53,5 млрд. долара и 55,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още