IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замърсяването и свръхексплоатацията занижават улова в Световния океан

Учени искат да се прецизира периодът, в който е забранен уловът на калкан в Черно море

11:28 | 31.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Снижаването на популациите е обща тенденция в Световния океан. Двете основни причини са замърсяването и свръхексплоатацията на ресурсите. Това каза пред БТА директорът на варненския Институт по рибни ресурси към Селскостопанската академия (ССА) доц. Елица Петрова.

В Черно море промишлените видове риби поначало са ограничен брой и техните запаси са намалели, каза още тя.

Специално за Черно море преодоляването на проблемите зависи не само от България и Румъния като членове на ЕС, а от всички крайбрежни държави, посочи Петрова. Тя припомни, че вече е приета декларация, според която страните се задължават заедно да вземат мерки за управление на промишлените видове риба.

Тепърва обаче ще се постига синхронизация в действията на отделните държави.

Популацията от калкан в българската зона на Черно море има тенденция към стабилизиране през последните 2-3 години, каза доц. Елица Петрова. Биомасата е между 900 и 1000 тона и това са стабилни стойности. Не може да се каже, че има тенденция за подобряване на запасите, тъй като количествата са в пъти по-ниски спрямо края на 70-те години.

„За мен като учен, е много важно да се прецизира и самият период на забрана за улов на калкан“, посочи доц. Елица Петрова. По думите й е необходима по-гъвкава политика за опазване и възстановяване на запаса.

Институтът продължава да работи активно и върху определяне на количествата на рапаните и черната мида в български води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още