IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Switch дава нов оптимизъм на Nintendo

Компанията повиши прогнозата за годишната си печалба и за броя продадени конзоли

13:54 | 31.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Nintendo повиши прогнозата си за печалбата и за продажбите на Switch за второ поредно тримесечие след значителните продажби по празниците – най-ясният знак, че конзолата ще се радва на дългосрочен растеж, пише Bloomberg.

Базираната в Киото компания повиши прогнозата за оперативната си печалба до 160 млрд. йени (1,5 млрд. долара) от 120 млрд. йени за текущата фискална година, която завършва през март. Освен това повиши прогнозата си за продажбите на Switch за периода до 15 млн. единици, от 14 млн. колкото заяви през октомври.

Добрите резултати през най-важното за Nintendo тримесечие помогнаха за потвърждаване на залога на инвеститорите върху Switch, която се появи на пазара преди по-малко от година. Тя ще насърчи бъдещата рентабилност след разочароващите продажби на конзолата Wii U.

Книжата на Nintendo увеличиха стойността си, достигайки връх от десетилетие, на фона на този оптимизъм, а компанията достигна пазарна капитализация от 6,8 трлн. йени. С края на коледния сезон и след като вече беше пусната първата вълна от собствени игри на компанията, вниманието се насочва към това дали Nintendo може да запази инерцията на инсталиране на игри отвъд основната база от потребители на Switch.

"По време на първата ни година бяхме доста успешни по отношение на продажбите на Switch към потребителите, които имат интерес към видео игрите“, посочва президентът Тацуми Кимишима. „От втората ни година ние ще разширим насоката си към тези, които не играят видео игри толкова често“.

Прогнозата на Nintendo за приходите ѝ е за сума от 1,02 трлн. йени за периода, като е над предишната – за 960 млрд. йени.

През тримесечието, завършило през декември, оперативната печалба е достигнала 116,5 млрд. йени. Това надвишава средната прогноза за 82 млрд. йени според анализаторите, анкетирани от Bloomberg. През тримесечието приходите са били 483 млрд. йени, в сравнение с прогнозата за 452 млрд. йени.

Nintendo е продала 7,2 млн. бройки Switch по време на тримесечеито, включващо Коледа. Кимишима обяви, че си поставя за цел да продаде на 20 млн. единици през следващата фискална година.

В рамките на тримесечието компанията е продала 25,1 млн. софтуерни предложения за Switch. “Super Mario Odyssey”, която излезе на пазара през октомври, е надминала всички игри, продавайки 9,1 млн. единици през периода.

Nintendo повиши годишната си прогноза за продажбите на софтуер до 53 млн. заглавия, от 50 млн., колкото каза през октомври. Кимишима обяви, че предстои пускането на още игри.

Приходите от мобилни игри са 11,2 млрд. йени за тримесечието, от 8,8 млрд. йени през предходния период.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още