IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на ток е на зелена територия за първи път от години

В началото на миналата година обаче експортът на електроенергия беше забранен за повече от месец, за да бъде защитена системата

14:50 | 31.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

За първи път от години износът на електроенергия от страната бележи повишение, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От статистиката за януари е видно, че са изнесени 134 хил. мегаватчаса електроенергия, което е с 16,33% повече спрямо януари 2017 година.

В началото на миналата година обаче износът беше ограничен в продължение на почти целия януари, за да бъде опазена електроенергийната система в условията на увеличено търсене заради ниските температури.

В първите дни на 2017 година беше постигнат енергиен товар, невиждан от две десетилетия. Това наложи активирането на студения резерв и всички налични енергийни мощности.

На този фон сега се наблюдава намаление на потреблението (с 12,7%), както и на производството  (с 11,9%). От данните е видно, че към края на януари 2018 година в страната са произведени 3,76 млн. мегаватчаса, а потреблението достига до 3,63 млн. мегаватчаса.

Основната част от произведената електроенергия идва от базовите централи - те са произвели 3,32 млн. мегаватчаса, но спрямо началото на миналата година производството им намалява с 11,4%.

Водните централи са произвели 260 хил. мегаватчаса електроенергия към края на януари 2018 година. Спрямо миналата година производството намалява с почти 15%. През януари 2017 година енергийният баланс в часовете с пиково потребление беше покриван именно от водните централи и по-точно ПАВЕЦ Чаира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Ей, не спекулирайте с понятията в енергетиката. Направете цената за потребление достъпна и забранете битовият огрев с дърва и въглища....Всеки посредник от т.н. енергийна борса вдига цената, а не я сваля, ама нали са наши хора-престъпници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още