IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина се разделя окончателно с кредиторите си след края на спасителната програма

Финансовият министър Евклидис Цкалотос посочи, че страната няма да разчита на защитна кредитна линия, а подготвя свой собствен буферен механизъм

21:42 | 31.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос Снимка: Ройтерс

Гърция очаква окончателно да прекрати своите отношения с международните кредитори след края на спасителната си програма, която изтича през август. Това заяви финансовият министър Евклидис Цакалотос в интервю за агенция Ройтерс.

Той посочи също, че Атина няма да се нуждае от защитна кредитна линия, тъй като страната подготвя свой буферен механизъм, който заедно с европейските спасителни фондове да покрие при необходимост нуждите ѝ за повече от година.

Цакалотос уточни, че идните месеци Гърция възнамерява да подготви свой план за периода след прекратяването на спасителната програма за 86 млрд. евро, който ще е фокусиран върху реформите, социалните политики и растежа.

Според министъра скоро се очаква и започването на дискусии с кредиторите от еврозоната за облекчаване на дълга на страната във връзка с предложението на Франция от юни миналата година, което предвижда обвързване на кредитното преструктуриране и икономическото представяне. 

Гърция е напът да излезе от дълговата си криза, чиито размери заплашиха да разкъсат целостта на еврозоната. В рамките на седем години лошите кредити в страната достигнаха размер на 100 млрд. евро, икономическото производство отбеляза свиване с една четвърт, а близо една пета от населението е безработно.

За периода от 2010 г. досега страната е получила помощи от рекордните 260 млрд. евро, като дългът ѝ в момента е 178% от производството на икономиката.

Всичко това кара някои европейски политици да смятат, че тя няма да може да се справи сама без облекчение на дълга и резервна кредитна линия. Това обаче би означавало още условия пред Атина, заради което тя подготвя свой собствен план за действие при нужда, който включва и събирането на до 19 млрд. евро от неизползвани средства от спасителни програми и емисии на облигации.

По думите на Цакалотос буферната схема трябва да е готова до Великден (08 април) и ще покаже на кредиторите и пазара, че страната контролира програмите си за бъдещи реформи, както и стратегиите си за растеж.

„Единственият неуреден въпрос е за състава на този буфер - каква част ще дойде от собствените средства на Гърция и каква от Европейския механизъм за стабилност“, посочи той.

Цакалотос допълни, че състоянието на страната се подобрява и тя скоро ще е готова да стъпи самостоятелно на краката си. По думите му икономиката се връща към растеж, а изпълнението на фискалните цели надхвърля очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
"Атина се разделя окончателно с кредиторите си след края на спасителната програма".Заглавието е подвеждащо, защото Атина ще се раздели с кредитори тогава, когато си изплати заемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още