IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед очаквано остави лихвените проценти без промяна

Федералната комисия за отворените пазари единодушно одобри Джером Пауъл за нов гуверньор на централната банка

21:19 | 31.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ запази основните си лихвени проценти без промяна в сряда, но заяви, че очаква инфлацията да се ускори тази година – сигнал, че централната банка все още планира да повиши разходите за заеми отново през март под управлението на новия гуверньор Джером Пауъл, предава Ройтерс.

Позовавайки се на стабилните ръстове в заетостта, разходите на домакинствата и капиталовите инвестиции, Фед заяви, че очаква икономиката да се разшири с умерен темп, а пазарът на труда да остане силен през 2018 г.

„Очаква се инфлацията на 12-месечна база да се повиши тази година и да се стабилизира“ около целта на централната банка от малко под 2% в средносрочен план, казва Фед в изявлението си след двудневната политическа среща – последната под управлението на Джанет Йелън.

Фед добави още, че Федералната комисия за отворените пазари единодушно е одобрила Пауъл за наследник на Йелън, който ще заеме длъжността от 3 февруари. Пауъл, който е част от Фед и работи заедно с Йелън от няколко години, бе номиниран от президента Доналд Тръмп и бе утвърден от американския Сенат.

Не се очаква Пауъл драматично да промени политиките, наложени от Йелън, която стартира преди две години повишаване на нулевите лихвени проценти, наложени, за да се оздрави икономиката и да се подкрепи растежа на заетостта след рецесията от 2007-9 г.

В изявлението си от сряда Федералният резерв потвърждава очакванията си, че „още постепенни“ увеличения на лихвите ще бъдат гарантирани в зависимост от условията на икономиката.

Американската икономика набира скорост, а безработицата спадна до 4,1%, или 17-годишно дъно, което даде кураж на централните банкери през последните месеци.

Фед повиши три пъти лихвите миналата година и очаква още три увеличения през 2018 г., докато продължава да свива баланса си по предварително изготвен план. Инвеститорите, които като цяло изключваха повишение на лихвените проценти днес, залагат на такова през март, последвано от още две до края на декември.

Тези прогнози ще зависят от продължаващото ускоряване на инфлацията, която остава под целта на Фед въпреки силния пазар на труда.

В изявлението си Фед актуализира описанието си за перспективите пред инфлацията, отбелязвайки, че базираните върху пазара показатели на инфлацията записват ръст през последните месеци, но все пак остават ниски.

Изявлението не включва в себе си коментар за вероятното влияние на данъчната реформа на администрацията на Тръмп върху икономическия растеж.

Няколко централни банкери наскоро заявиха, че очакват промените, включително оценяваните на 1,5 трлн. долара понижения на корпоративните и физически данъци, да подкрепят икономиката, увеличавайки разходите на бизнеса и домакинствата.

Икономиката на САЩ се разрасна с 2,3% през 2017 г.

Всички централни банкери са гласували единодушно по взетите днес решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още