IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата българска програма на ЕС "Aлеко" ще бъде официално открита в София

Млади предприемачи от Евросъюза ще получат финансиране за обмяна на опит във водещи компании извън Европа

13:15 | 01.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

A.L.E.C.O – първата българска програма на Европейския съюз, ще бъде открита официално в София на 2 февруари от българския еврокомисар Мария Габриел и евродепутата Андрей Новаков, който е и автор на програмата, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Европейската комисия одобри и финансира предложението, чийто бюджет за пилотната фаза е 750 000 евро.

Кандидатстването по нея ще започне през първата половина на 2017 година. Предвижда се в нея да участват около 200 млади предприемачи от цяла Европа, като стремежът на организаторите е в нея да се включат колкото се може повече хора с българско гражданство.

За да се възползват от A.L.E.C.O., младите предприемачи трябва да имат осъществим бизнес план, да са стартирали своя компания наскоро или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“.

С новата европейска програма за младежко предприемачество ще се разшири обхвата на програма "Еразъм за млади предприемачи", като се осигури пътуване за обмяна на опит на млади предприемачи от ЕС (или трети държави, участващи в програма COSME) във водещи компании извън Европа.

Според зададените критерии, програмата ще финансира до 70% от предварително определените разходи по време на престоя, както и до 1000 евро за транспортните разходи на предприемача до избраната от него страна.

По този начин всеки гражданин на ЕС, който има идея за бизнес ще може да намери подходяща компания извън Европа, в която да остане до шест месеца. По време на този период кандидатът ще има възможност да трупа опит директно от мениджърите във фирмата, след което да се върне и да го приложи в своята страна.

Програмата носи името на големия български пътешественик Алеко Константинов, а съкращенията ѝ в превод означават Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности).

Първоначалният обхват на програмата включва държави като: САЩ, Израел, Сингапур или Тайван, като в бъдеще се очаква към него да бъдат включени Япония, Китай и Южна Корея.

Предложението е подкрепено от редица европейски организации, сред които Junior Achievement, European Youth Forum, Eurochambers и European Democrat Students.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
в която да остане до шест месеца. По време на този период кандидатът ще има възможност да трупа опит директно от мениджърите във фирмата----демек финансират 6-месечна екскурзия за младежи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
все си мисля че зада правиш квото и да е ти трябва опит, демек зада станеш предприемач в някоя сфера, трябва малко или много да си работил там известно време ... ама мое и да греша :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още