IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Ако САЩ започнат валутна война, ще отвърнем

Ако отново се стигне до колебания и волатилност, банката вероятно ще се откаже от своята сдържаност, твърди Беноа Кьоре

18:00 | 01.02.18 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Беноа Кьоре. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: архив Ройтерс

Дали го направи нарочно, или не? Все още Европейската централна банка (ЕЦБ) се занимава с въпроса дали американският финансов министър Стивън Манучин се опита да повлияе на курса на американския долар с изявлението си преди седмица.

Тогава той се изказа положително за слабия долар, който бил добър за американската експортна индустрия. И по този начин предизвика срив на курса на американската валута. Въпреки това по-късно министърът отрече, че е направил това умишлено.

Сега обаче членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре уверява, че централната банка на еврозоната няма да остане длъжна никому. 

„Имаме договорки, че не се занимаваме с обменните курсове. И ЕЦБ ще се придържа към тях, докато курсовете отговарят на икономическата ситуация на икономиките“, казва той пред ирландския тв канал RTE.

Ако обаче отново се стигне до колебания и волатилност, то ЕЦБ вероятно ще се откаже от своята сдържаност, пояснява Кьоре.



Ако подобна нестабилност доведе до неоправдано затягане на паричната политика на ЕЦБ, „ще трябва да преоценим и да обмислим как да действаме, но мисля, че най-важното послание тук е да се придържаме към това, което сме приели на съответните форуми – че няма да се фокусираме над обменните курсове", казва още централният банкер.  

Преди няколко дни по време на форум Кьоре изказа подобно мнение - че "валутна война е последното нещо, от което светът има нужда". 

След заседанието на Европейската централна банка през миналата седмица управителят Марио Драги предупреди, че банката ще следи единната валута заради евентуалното ѝ въздействие върху средносрочните перспективи за ценова стабилност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
Spartakk
преди 6 години
Добре.Да поживеем пък ще видим. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Не съм казал "край, крах и провал"Казалх СЛАБИ нищо не е вечно на тоя свят, така че $ все някога ще престане да бъде резервна валута.Дали ще се случи скоро или не - не знаеме.Но паритет с еврото изобщо не си и помисляй - няма да стане, защото не устройва никого в Америка. Еврото няма да падне под 1.2$ поне в следващите 4-5 години.. Справка - последно с такава сила като през 2016-2017 доларът беше през 2001 год. От тогава зпочна разък спад / лихвите на Грийспан и имотния балон / , като през 2007 еврото достигна 1.61$ - най-високата си стойност изобщо. След това имаше корекция до 1.27 преди QE, a след това отново за около 3 години се качи до 1.45-1.55 $. Спадът започна края на 2014 след краха на петрола.Те така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Спартакус, кога беше последния фалит на долара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
Spartakk
преди 6 години
Крайните мнения за крах,край и провал на американската валута през годините бяха много и накрая винаги е едно и също $ си остава номер 1.Според мен(лично мнение и абсолютно не съм спец) е че Тръмп няма дълго да държи слаб долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Не, нямаЩото изобщо не е сага - съвсем твърдо планиран и изпълняван процес е.силата на $ и ниските цени на петрола трябваше да фалират за кратко време 2014-2015 Русия, да я поставят на колене и да стане каквото бяха замислил в Украйна. Обама се виждаше като втори Рейгън. Не стана. Русия се намеси и в Сирия. Построи Турски поток. Ще пусне и Северен-2. Провал по всички направления. От тук нататък страницата трябва да се обърне защото икономиката на САЩ не може да работи без печатане и дълг, просто там вече нищо съществено, освен пушки не се произвежда, а сериозна икономика без производство е стъкмистика и това евреите го знаят прекрасно.Така че виж какво става - $ започна да пада още след като Тръмп се стабилизира в Белия дом, някъде около юли миналата година. Измислени причини винаги се пускаха на пазара удобно. Заедно с това петорлът тръгна нагоре - няма как тая суровина да се държи ниска, това не устройва петролния бизнес. Така че можеш да бъдеш сигурен, че пътят на $ в краткосрочен и средносреочен план е само надолу - корпоративните печалби се увеличават силно от това, а обикновените американци изобщо не разбират и бъкел от форекс, така че не им дреме. Вносителите се примиряват и не пипат цените за да не загубят позиции на американския пазар и те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
Spartakk
преди 6 години
Доларът си е долар и ще се стабилизира,но да му мисли еврото.Според мен тази сага в момента с падането на $ ще свърши много скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 6 години
Докато не се осъзнае целевото манипулиране от американска страна на курса на долара в пулсиращ режим, с цел помпане на ресурси от света към УСА /в т.ч. и от ЕС/, ще сме подвластни на изсмукването. ЕЦБ е време да се успокои и да не се поддава, ако иска стабилност. Не е в наш интерес постоянното спекулиране, господа. Сядайте си на меките части. И споко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
lozkhris
преди 6 години
САЩ отпочнаха валутната война от момента, в който се отказаха от златния стандарт и принудиха Саудията да продава петрола в $. Че QE какво е, ако не валутна война?! Целта / единствено възможната за изпълнение, впрочем / е единствено девалвацията на валутата с цел търговско предимство и отписване на дълг. Всички приказки за стимулиране на икономиката са въздух под налягане и това точно ФЕД-ералите го знаят най-добре от всички. Те не могат да постигнат растеж и заетост с печатане на хартийки за дълг срещу още дълг. Няма такъв филм. Всичко е стъкмистика и въЗможност за големите банки да си стерилизират токсичните активи - точно това се и случи след 2007-***. Дългът е над 20 трилиона вече, така че всички приказки и действия са към сриване на долара, при това сериозно. ЕЦБ няма какво да направи, всъщност никой няма. Yоu do not fight the FED - това са думи на рептила Грийнспан - един от идеолозите на ниските лихви.... и е още жив, то *** и комунист умиране няма....Така че ЕЦБ може просто да отложи нормализирането на лихвите, но няма да спаси еврото от повишение. Спадът на долара е решен отдавна и се случва.Това е Който има долари и още не ги е сменил - да си помисли. Аз сбърках с един месец в прогнозата си преди 1/2 година - смятах,че до края на 2017 еврото ще е 1,25. Това се случи месец по-късноЗасега остава само да питаме Делфийската Пропочица, като "набира скорост" американската икономика / DOW @ 26000+ / , да чакаме ли март-месец паритет на $ с еврото и 80 евроцента за долар през юли?:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
той вече е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
Mohave
преди 6 години
Оказа се че ЕЦБ има неясен мандат , цели и действия . Но става все по - предсказуема , предвид оставащия и единствен инструмент - вербалната комуникация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още