IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговете на държавните болници към края на ноември 2017 г. са 439 млн. лв.

Най-голям дял в общите задължения имат едноличните акционерни дружества

22:07 | 01.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дълговете на държавните болници към края на ноември 2017 г. възлизат на 439 млн. лв. Спрямо края на 2016 г. нарастването е с 22 млн. лв. или 5,25%. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в рамките на блиц контрола в парламентарната комисия по здравеопазване.

Общият размер на просрочените задължения на всички лечебни заведения с над 50% държавно участие към края на ноември е 157 млн. лв. Нарастването спрямо 2016 г. е със 7 млн. лв. или 4,5%.

Към края на 2017 г. общите задължения на общинските болници възлизат на 98 млн. лв. Спрямо 2016 г. увеличението е с 6 млн. лв. или 6,12%. Просрочията възлизат на 43 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече спрямо 2016 г. или 2,3%.

Най-голям дял в общите задължения имат едноличните акционерни дружества - 245 млн. лв.

На въпрос за бъдещото развитие на професията парамедик в спешната помощ Кирил Ананиев обясни, че министерството активно подкрепя обучението на парамедици и ще продължава да работи в тази посока.

В момента такова обучение се провежда в 20 лицензирани центъра в страната, като два от тях са на територията на лечебни заведения – ЦСМП София и УМБАЛ Русе. 

Министърът припомни, че след като през 2016 г. бяха приети държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професия парамедик, обучението се провежда в три степени на квалификация. В зависимост от тази степен те ще осъществяват дейности по оказване на първа помощ, свързани с първоначална оценка на състоянието на пациента, поддържане на жизнените функции и осигуряване на специализиран транспорт до лечебно заведение. Парамедиците основно ще работят в центровете за спешна медицинска помощ.

Общо 46 парамедици са обучени по програма на Министерството на труда и социалната политика и от тях вече има назначени в спешните центрове в Кърджали, Пловдив, Разград, Смолян и Търговище. 37 са местата за парамедици за 2018 г., обявени от центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна.

Ананиев призна, че има проблем с приемането на тази нова специалност от страна на пациентите, тъй като всеки би искал да получи парва помощ от лекар, но посочи, че става въпрос за бъдещо изграждане на доверие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
kristian.yakov
преди 6 години
Е какви дългове пък сега от какво???70% от народа се лекуват сами и *** без да посещават или ползват "услуги" на здравната каса защото по скоро може да се поболее човек.Как питам как и откъде дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още