IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира

Според президента провеждане на референдум по темата ще отнеме време, енергия и средства

19:45 | 01.02.18 г. 13
<p>
	Румен Радев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Брюксел, съобщиха пт пресцентъра на държавния глава.

Президентът определи отлагането на ратификацията като „победа за българското общество, което е показало обединение и здрав разум“ и отбеляза, че застъпниците й са се „скрили“ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него. По думите на президента има няколко причини против приемането на документа в България и първата е, че конвенцията сама по себе си не предотвратява автоматично насилието. Пример за това са държавите, които са я ратифицирали, заяви Румен Радев и реторично попита дали в тези страни е преодоляно насилието над жени и деца. „Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание“, допълни държавният глава.

Президентът посочи, че не са основателни твърденията за ратификацията на конвенцията с резерви. „Точно тези текстове, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра – за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации“, обясни Румен Радев.

Той посочи, че ако международният документ бъде приет, това отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на неправителствени организации. „Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата“, обясни президентът, като допълни, че винаги е опасно държавата да абдикира от задължения.
Като аргумент против ратификацията Румен Радев посочи и възможността конвенцията да легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата. Според президента провеждане на референдум по темата ще отнеме време, енергия и средства.

Попитан за назначаването на нов началник на Националната служба за охрана, Румен Радев заяви, че ще спази законовия едномесечен срок за издаване на указ. Държавният глава призова да не се правят „произволни и самодейни предложения“ за работата на службата. „Към Националната служба за охрана трябва да има отговорно отношение. Най-малкото, защото там има отговорни и достойни хора и трябва да се отнасяме подобаващо към тях“, посочи Радев и допълни, че фриволното тълкуване на законите не е в интерес на държавността.

Дълги години Западните Балкани бяха пренебрегвани откъм перспектива за членство, заяви президентът, помолен да коментира един от важните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. По думите на президента всяка държава кандидат за членство в съюза трябва да бъде приета на базата на своите индивидуални заслуги и ако е изпълнила съответните реформи. „Този процес трябва да бъде много внимателно планиран. Не трябва да има празни надежди и празни обещания“, отбеляза Румен Радев.

Президентът се съгласи с тезата на министър-председателя, че трябва да се осигури „продължителност“ на приоритета за европейска перспектива на Западните Балкани и след като изтече българското председателство. Във връзка с това държавният глава Румен Радев планира среща с колегите си от Естония, Австрия и Румъния. „Надявам се на тази среща ние да дадем един по-голям времеви период, в който нашите приоритети да могат да се реализират. Те да могат да бъдат поети и от Австрия, а след това и от Румъния. Да дадем шанс за повече време за стабилизация и трайна европейска перспектива на Западните Балкани“, обясни Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ти естествено не си от тая държава ...: ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 6 години
скоро не се бях съгласявал с мението ти :):) прав си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 5
Георги Тодоров Петро
преди 6 години
Уважаеми Г-н. Президент. Надявам се да намерите начин да принудите нашите народни представители, да се занимаят с долното предложение. Фактът че контактувам с божествени инститеуции, е голата истина и нямам и не мога да имам никакви ИНТЕРЕСИ, да заблуждавам некого. Много тъжен е също факта, че даже ДУХОВНИЦИТЕ по върховете на Християнската религия, нярват в ГОСПОД, НО не допускат, че Човекът, може да контактува с ГОСПОД, посредством свойте Ангели и БОЖЕСТВЕНИТЕ инститеции. Предлагам Ви посланието, което съм изпратил до българският синод, но няма никаква реакция. Прилагането на тазипроцедура, препоръчана от БОЖЕСТВЕНА институция. може дареши проблемите с вътрешният душевен КОНФЛИКТ, конфликт на МИЛИОНИ хора, а така също и на конфликти на много човешки обществао. Надявам се Г-н. Президент, че с Вашата твърдост и решимост, ще направите необходимото по този важеин за много хора проблем. До Светият Синод, на българската православнап църква.МНОГО, МНОГО, МНОГО - ВАЖНО.ПОСЛАНИЕ,изпратено от Божествената институция - Акашовите записи, към българското Духовенство, в връзка с не човешките и противо Божествени манипулации и заблуди, с ГЕЙВЕТЕ ОТ ДВАТА ПОЛА.От Акашовите записи информират, че всеки ГЕЙ, подложен на процедура на ДЪЛБОКА РЕГРЕСИЯ, ПРЕЗ ДЕН, 15 (петнадесет пъти), се ВЪЗВРЪЩА, към нормалното си ПОЛОВО състояние, чрез която процедура, се ЛИКВИДИРАТ както личните, така и ОБЩЕСТВЕНИ проблеми, свързани с тази не нормалност, които са твърде пагубни.Уважаеми Духовници на българската Християнска църква, направете необходимото, това послание, да стигне до Народното събрание за да се изработи закон, който да организира прилагането на тази процедура на всеки желаещ ГЕЙ да си възвърне емоционалната принадлежност, към истинският си пол.Вашата реакция против истамбулската конвенция е изключително благородна и енергична, което е гаранция, че ще направите необходимите действия, пред българските власти, за ПРИЛАГАНЕ на тази процедура, по най действащият начин.От мое име Ви поздравявам за енергичното противопоставяне към истамбулската конвенция и че с същата енергия ще подходите и към прилагане на тази процедура изпратена не от кой да е, а от самият ГОСПОД чрез моите Ангели Хранители. - Георги Петров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 6 години
Простотията е обхванала държавата напълно и безвъзвратно ! Колкото по *** толкова по бедни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 3
kane
преди 6 години
Браво Президенте!Проблеми вече има много в страните които допускат самоопределяне на пола!Оня ден тука момче/което се определя за момиче/ съди училищната система, защото в момичешката съблекалня са сложили параван и го/я карат да се съблича сам/а зад паравана и не можел/а да вижда голите тела на останалите деца в женаската съблекалня. Съди за равен достъп. Съдията отреди че достъпа е общ, а не изключителентакива и подобни проблеми носи тази конвенция за "защита"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 6 години
Ти защо риташ против конвенцията, която защитава собствените ти права? А джен.дър дунавски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Ми тука също е улица бе , Бегеманов ...виртуална наистина , ама също могат да се намерят люде да те окалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Абе на кой му пука за минусите или плюсовете тук?Важното е като излезем на улицата да изметем мръсотията от България и никога да не допускаме извратеняци да ни изнудват или да определят икономическото състояние на страната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Минусите са от мижатурките дето нямат топки да си покажат суратя и защитят възгледите си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 9
lozkhris
преди 6 години
Най-накрая един сериозен глас срещу пее.растиятаБраво !!Минусите на тая тема тука кой ги слага - да не сте наели Прайда да свърши неква работа със собствен труд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още