IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната активност във Великобритания се забавя до 4-месечно дъно

Бизнесът посочва Brexit като една от причините за намаляването на новите поръчки

14:43 | 02.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в строителния сектор във Великобритания се забавя до 4-месечно дъно през януари, става ясно от последния анализ на агенция IHS Markit, цитиран от Marketwatch.

Индексът на мениджърите по поръчките в строителния сектор (PMI) на Острова се понижава до 50,2 пункта през януари спрямо 52,2 пункта през последния месец на миналата година. Показателят е под прогнозата на икономистите от Ройтерс за достигане на ниво от 52 пункта през миналия месец.

„Опасенията относно перспективите за развитие пред британската икономика натежават и върху новите поръчки в строителството“, коментира Сам Тийг, икономист в IHS Markit. Той допълва, че на сектора се отразяват и високите разходи на вносните материали.

През 2017 г. в страната бяха реализирани редица търговски и инфраструктурни проекти, като нови не бяха започнати. Строителите посочват Brexit като една от причините за забяването на новите поръчки.

„Фирмите очакват бизнесът им да се подобри по-късно през 2018 г., но всичко ще зависи от развитието на разговорите около Brexit“, казва още Сам Тийг.

През януари строителството на жилища беше основният двигател на растежа в сектора благодарение на правителствената програма за подпомагане покупката на първи дом.

Създаването на нови работни места в строителния сектор във Великобритания се понижава до 18-месечно дъно.

По последни данни и продажбите на нови жилища в Лондон намаляват с една пета в последните три месеца на 2017 г. спрямо предходното тримесечие заради слабите продажби на луксозни апартаменти.

Икономиката на Великобритания нараства по-бързо от очакванията и през четвъртото тримесечие на 2017 г. БВП се увеличава с 0,5% след ръста с 0,4% през трите месеца до септември, сочат предварителните оценки. В сравнение със същото тримесечие на 2016 г. икономиката се разраства с 1,5%, което също е над очакванията от 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още