IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът изтри 32% от стойността си в най-лошата си седмица от 2013 г.

Криптовалутата се срина под 8000 долара след слухове за изкуствено поддържане на високата му цена

15:13 | 02.02.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Биткойнът е напът да изпрати най-лошата си седмица от 2013 г. със спад от 32% в цената си и изтрита пазарна капитализация в размер на 63,43 млрд. долара. Това става ясно от данните на CoinDesk в ранния следобяд в петък.

Само в рамките на деня най-голямата по пазарна оценка криптовалута поевтиня с 12,32% до 7937,50 долара, озовавайки се на 11-седмично дъно. Само за 24 часа пък от пазарната капитализация на всички криптовалути са заличени 112,6 млрд. долара.

Виртуалните валути отчетоха значителни понижения в цените си през последните дни заради загрижеността и мерките, които предприемат регулаторите по цял свят. Появиха се и слухове, че цената на биткойн е била поддържана изкуствено висока от популярната платформа за търговия с криптовалути Bitfinex, пише CNBC. 

New York Times съобщи, че много хора от пазара са загрижени, че Bitfinex е поддържала изкуствено висока цената на биткойн, като е изкупувала големи количества от пазара чрез собствената си цифрова валута тетър.

По случая с американската борса за момента не се знае много, освен че Комисията по търговия със стокови фючърси е изпратила призовки с молба за отговор на редица въпроси на Bitfinex и на компанията Tether, която емитира цифрови монети. Двете дружества имат един и същ изпълнителен директор. Освен това се твърди, че зад една единица от цифровата валута тетър стои един долар. Не е ясно какви въпроси е отправил регулаторът към двете дружества.

По-рано през седмицата индийското правителство заяви, че не счита криптовалутите за законно платежно средство и ще предприеме всички мерки за елиминиране на плащанията чрез тях. 

Данъчните власти в Индия са започнали разследвания още през декември на различни трансакции, направени чрез незаконни борси за търговия с биткойн. Това се случи малко, след като центалната банка на южноазиатската страна предупреди потребителите за потенциалните рискове, които крият криптовалутите.

Цифровите пари се сбъскват със сериозна съпротива и на два от най-големите си пазара – Китай и Япония, където вече са въведени редица мерки за намаляване на възможностите за търговия с цел различни спекулации и измами или за финансиране на престъпна дейност.

Всичко за криптовлаутите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Айде сега, празни приказки. Ясно беше кво те питам. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
popo323
преди 6 години
Въобще не се притеснявайте , тази глупост и 8 долара не струва , а вижте над 8000 е все още.Ще почерпите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
pdoynov
преди 6 години
Биткойна нищо не е изтрил, след като никога не го е имал. Този спад е показателен за спекулативната му стойност. Помня времето, когато само някои ъндърграунд сайтове го ползваха за разплащане и беше под 300 доларЯ. Какво се произвежда от тези, които подкрепят Биткойн'а? Май нищо. Та Биткойна е малко като американската икономика (но на стероиди), по подобие на която е вече и българската - икономика ориентирана към услугите, не към производството на материалните блага (никой не може да обори факта, че САЩ в момента произвеждат 20% от световния продукт (включая и имагинерния, във вид на услуги), а потребява почти 50% от произведените материални блага. При Биткойнът е 0% към 100%... 8-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Mohave
преди 6 години
Спекуланта също се движи от доверие - доверие , че чуждото доверие и спекула ще процъфтяват , без да прави дълбоки сметки . Доверие на квадрат ! Когато основата е доверие и спекулата е производна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 6 години
И на двете :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
нула на кое от двете ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Хубаво отрезвително се получи за всички ******* скочили на яката далавера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
khao
преди 6 години
според теб колко процента от холдерите го държат заради доверие и колко от чисто спекулативен интерес ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Mohave
преди 6 години
Цялата цена е изкуствена и зависи от доверието . Затова и доверието няма от какво да се подкопава . То е първично .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още