IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Apple да купи Netflix или Disney?

Технологичният концерн възнамерява да похарчи целия си резерв от пари в брой, който възлиза на 285 млрд. долара

11:31 | 03.02.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От години Apple разполага с най-големия кешов резерв сред компаниите в глобален мащаб. Само от края на 2016 г. са добавени 39 млрд. долара. Междувременно Apple разполага с пари в брой за около 285,1 милиарда долара, повече от 90% от тях са извън Съединените щати.

Но сега групата обяви фундаментална промяна на курса.

„Целта ни е с времето да станем кешово нетно неутрални", заяви главният финансов директор на Apple Лука Местри по време на представянето на последните тримесечни финансови данни. Това означава, че Apple иска да похарчи всичките си пари, без в това да се смята поетият дълг. 

Причината за промяната на политиката на 180 градуса е наскоро приетата данъчна реформа в САЩ. Досега Apple би трябвало да плати данък от 35% върху до голяма степен постигнатата в чужбина печалба. В резултат на това компанията, както и много други, предпочиташе да държи печалбата си извън САЩ. С надеждата за предстоящо съкращаване на данъците Apple дори пое дългове през последните години, за да върне пари към своите акционери чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Очевидно този подход си е заслужавал. Както се надяваше бизнесът, американският президент Доналд Тръмп съкрати данъците, които Apple и Сие трябва да платят за печалбите, до само 15,5%. Това представлява спестяване на повече от 50 млрд. долара за Apple - много повече от цената на лихвите по дълга от 100 млрд. долара, който Apple е трябвало да натрупа междувременно, за да не се отрази политиката ѝ на паричните ѝ резерви в чужбина. За сравнение: през ноември Apple издаде десетгодишни облигации с лихвен процент от почти три процента.

Според главния финансов директор Местри сега всички парични средства трябва да бъдат върнати в САЩ и похарчени. След приспадане на дълговете и данъците, които трябва да бъдат платени, чисто остават 163 млрд. долара. Сумата е предназначена отчасти за повишени дивиденти и допълнителни програми за обратно изкупуване на акции, както и отчасти ще бъде похарчена за поглъщания.

Анализаторите на пазара вече са спекулират дали не е в ход промяна в предишната стратегия за придобивания. Досега Apple купуваше предимно малки компании и разработваше почти сама всички свои основни продукти и услуги. Най-скъпото придобиване на Apple досега беше това на производителя на слушалки и доставчик на поточна музика Beats за 3 млрд. долара.

Като възможен обект за поглъщане сега, наред с други неща, се спрягат компанията за видео съдържание по поръчка Netflix или дори развлекателния гигант Walt Disney.

Това би позволило на Apple с един замах да се превърне във водещ доставчик на видео стрийминг със свое собствено съдържание.

Компанията реши да навлезе на този силно конкурентен пазар, но до момента произведе само няколко вътрешни продукции. Въз основа на текущата пазарна стойност Apple може да си позволи да купи както Netflix за 115 млрд. долара, така и Disney за 166 млрд. долара. По-вероятно обаче е, Apple да разпредели голяма част от своите парични средства на акционерите и да продължи разширяването си с относително малки стъпки и придобивания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ivs
преди 6 години
Явно нямаш понятие какво е нетфликс !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Colossus
преди 6 години
Дори и да им го дават тоя Нетфликс за 116 млрд. не си заслужава. Дисни е друга работа, ама там ще са нужни доста над 166 млрд.Така че, нищо от тези няма да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Money
преди 6 години
Нетфликс няма да могат, защото Хейстингс няма да им го даде. Ако се бяха сетили преди пет години щеше да стане и да е много по-евтино. Дисни е възможно, но ако поискат да ги взимат ще е на цена много по-висока от сегашната пазарна капитализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още