IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още облекчения за работниците при неизплатени заплати обмисля омбудсманът

Манолова ще настоява заявления да могат да се подават и в поделението на НОИ по местоживеене на работниците, а не както само по адресна регистрация на фирмата

10:58 | 05.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Окончателно работниците, които имат да получават възнаграждения, дължими след 1 февруари 2015 година, и по отношение на чиито работодател е започнато производство по несъстоятелност, могат да си получат дължимите суми без други условия. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред БНТ по повод законодателните промени, с които се улеснява процедурата за получаване на възнагражденията на работници при несъстоятелност или недобросъвестни работодатели.

Общественият защитник отбеляза, че последните промени, с които това става възможно, са от миналия четвъртък, когато бяха приети промените в Закона за пазарите на финансови инструменти, които препращат към Закона за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. „Благодаря на депутатите, че се вслушаха във вопъла на работниците, които не можеха да си получат заплатите", каза Манолова. 

Тя обясни, че тези работници ще имат 3-месечен срок да подадат заявления. Срокът започва след обнародването на закона в Държавен вестник. Заявленията могат да се подават и към днешна дата. Те трябва по закон да са адресирани до директора по териториално поделение на НОИ, където е регистриран некоректния работодател. Манолова ще настоява тези заявления да могат да се подават и в поделението на НОИ по местоживеене на работниците, а не както е сега - само по адресна регистрация на фирмата, което по думите й сега е уловка.

Самата бланка за заявлението се предлага в териториалните поделения на НОИ. За улеснения бланката е публикувана и на интернет страницата на омбудсмана. Важно е представянето на приложенията, на допълнителните документи, които трябва да бъдат представени. Става дума за доказателства за дължимостта на сумите, за които претендира работникът, обясни Манолова. Такава справка се изважда от работодателите, но се оказва, че в повечето случаи работодателят го няма. По думите на омбудсмана в тези случаи ощетените работници могат да предоставят алтернативно удостоверение от Главната инспекция по труда, фишове за дължими заплати или други доказателства."Най-добрият вариант е да се обърнат към Инспекцията по труда, която е проверила тези предприятия", посочи Манолова.

Казусът започна с работничките от Дупница, които станаха жертва на некоректен работодател и останаха без изплатени задължения за месеци положен труд. Според Манолова дебатът е трябвало да се разгледа по по-бърз и лесен начин. По думите ѝ след няколко поправки на поправките, промените са вече факт.

В студиото на БНТ Манолова показа списък с некоректни фирми - около 20 на брой. От тях са засегнати няколко хиляди работници. Държавата трябва да накара работодателите да си плащат възнагражденията, призова омбудсманът. На телефон 02 810 69 55 могат да бъдат подавани сигнали при случаи на неизплатени просрочени възнаграждения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още