IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси отбелязаха най-големите си спадове от над година

Според анализатор инвеститорите се приспособяват към по-строга от очакваната парична политика

11:19 | 05.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на азиатските борси регистрираха най-големите си дневни спадове от повече от година в понеделник, предаде Ройтерс.

На пазарите натежават страховете от възобновяване на инфлацията, които доведоха и до големи загуби на Wall Street в края на миналата седмица и предизвикаха спекулации, че централните банки в световен мащаб могат да бъдат принудени да предприемат по-агресивни действия за затягане на паричната си политика.

Широкият индекс MSCI Asia-Pacific, който измерва представянето на азиатските пазари без Япония, първоначално се понижи с 2% - най-големият му спад в рамките на една сесия от края на 2016 г. По-късно част от загубата беше компенсирана до 1,06%.

„През изминалата седмица акциите бяха подложени на натиск заради нарастване на очакванията за увеличаване на лихвите от страна на Федералния резерв. Знаците затова дойдоха от ускоряване на ръста на заплатите в САЩ и рязкото повишаване на доходността на облигациите“, коментира Шайн Оливър, директор "Инвестиционна стратегия" и старши икономист в AMP Capital, цитиран от CNBC. Според него инвеститорите се приспособяват към по-строга от очакваната парична политика.

„Ние виждаме сигнали за четири или може би пет повишавания на лихвите от страна на Фед през 2018 г. и съответно още по-висока доходност по държавните облигации“, добави Шейн Оливър.

Основният показател на борсата в Токио Nikkei 255 потъна с 2,55% до 22 682,08 пункта, докато при Topix понижението беше с 2,17% до 1823,74 пункта.

Акциите на автомобилните производители Toyota и Mitsubishi Motors поевтиняха съответно с 1,64% и 0,73%. Книжата на Honda обаче успяха да поскъпнат с 2,08%, след като компанията увеличи прогнозата за печалбата си за фискалната година.

Южнокорейският измерител Kospi загуби 1,33% от стойността си до 2491,75 пункта.

На борсата в Австралия местният индекс S&P//ASX 200 се придвижи в посока надолу с 1,56% до 6026,20 пункта, като повечето сектори са също оцветени в червено. Акциите на представителите на банковия сектор поевтиняват с по над 1% при ANZ, Commonwealth Bank, Westpac и National Australia Bank. Минните компании Rio Tinto и BHP Billiton отчетоха понижение в цената на книжата си от съответно 2,24% и 2,14%.

Китайските пазари се представиха смесено, след като Shanghai Composite успя да изтрие по-ранните си загуби и да затвори търговията с повишение от 0,73% до 3487,50 пункта. Пазарът получи подкрепа от данните за индекса на мениджърите по поръчките от сектора на услугите в Китай, който се повишава до 54,7 пункта през януари, отчитайки най-бързото темпо на нарастване на бизнес активността от близо шест години насам. В същото време в Хонконг Hang Seng загуби 1,09% от стойността си до 32 245,22 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още