IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по заетостта анкетира бизнеса за нуждата от работна сила

Целта е работодателите да дадат информация за търсените от тях професии, специалисти и за техните характеристики

12:01 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Агенцията по заетостта, съвместно с областните администрации и социалните партньори, провеждат проучване за потребностите на работодателите от работна сила.

Целта е работодателите да отразят в анкетен формуляр директно мнение и информация за търсените от тях професии, специалисти, работници и за техните характеристики, съобщава се на сайта на държавната агенция. 

Анкетният формуляр ще се попълва само по електронен път до края на февруари 2018 г.

От днес представителите на бизнеса могат да посочват директно в онлайн анкетен формуляр обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от тях работници и специалисти.

Анкетата съдържа въпроси, свързани с търсеното професионално направление или област на висшето и средното образование, с конкретни професии от утвърдения от МОН Списък на професиите за професионално образование и обучение, както и с търсенето на кадри без специална квалификация.

Работодателите ще имат възможността да отбелязват и т.нар. „меки умения”, които е необходимо да притежава техният персонал, както и очакванията си за вид и обхват на търсени професии в по-дългосрочен план – след 3 до 5 години.

Потребностите на работодателите ще се проучват два пъти в годината – през февруари и през август. Въз основа на събраната емпирична информация ще се определят по-нататъшните приоритети на областната и националната политика в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта. Анализът на потребностите на бизнеса от работна сила ще подпомогне правилното насочване на усилия и ресурси към мерки за подобряване срещането на търсената и предлагана работна сила, уточняват от агенцията.

Информацията от анкетите ще се обобщава на областно ниво от експертен екип с представители на държавната и местна власт, национално представените организации на работодателите и синдикатите, браншови и други организации.

Според проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България най-търсени за 2016 г. са: квалифицирани работници, инженери, шофьори, работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, лекари и други здравни професионалисти.

Според последното проучване на ManpowerGroup България за първото тримесечие на 2018 г. специализираните умения като ИТ, инженерни и търговски продължават да се търсят много в контекста на критичната липса на работници за общи оперативни бизнес дейности.

В бюрата по труда отчитат, че не достигат продавачите, операторите на стационарни машини и съоръжения, работниците в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорта, работниците по събиране на отпадъци, както и преподавателите, показват последните данни на Агенцията по заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още